Foto: LETA

Latvijas Universitāte (LU) pagaidām vēl nav saņēmusi oficiālu Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) ziņojumu par iespējamu nelikumīgu doktora grādu piešķiršanu, taču, visticamāk, IKVD lēmumu pārsūdzēs, izsūtītajā paziņojumā medijiem pauž LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

IKVD secinājis, ka mākslas doktora zinātniskā grāda piešķiršana LU nav bijusi tiesiska. Dienests informējis, ka LU ir deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības filoloģijā, bet ne mākslas zinātnē.

"Šobrīd liekas, ka IKVD atzinums mēģina uzvelt universitātei atbildību par Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) kopš 2006.gada Zinātniskās darbības likumā paredzēto, bet neizpildīto uzdevumu – izstrādāt doktora zinātniskā grāda nomenklatūru. LU rīcība, piešķirot doktora grādus, vienmēr ir bijusi zinātniski pamatota, atklāta un likumīga. Visas iesaistītās puses vienmēr ir bijušas informētas, sludinājumi par promociju publicēti, kā arī darbu aizstāvēšanas ir atklātas, bet visa dokumentācija iesniegta atbildīgajās iestādēs. Promocijas padomes uz katra darba aizstāvēšanu tiek paplašinātas ar nozares un apakšnozares speciālistiem," klāstīja Muižnieks.

LU uzsver, ka izvērtēs IKVD secinājumus, kad būs saņemts oficiālais ziņojums un secinājumu pamatojums. Tomēr, ja tas saturiski atbilst IKVD mājaslapā publicētajam, visticamāk, LU šo IKVD lēmumu pārsūdzēs.

Pārbaude notika pēc izglītības un zinātnes ministra rīkojuma, kas saņemts pēc plašsaziņas līdzekļos izskanējušās informācijas par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem saistībā ar doktora zinātnisko grādu piešķiršanu LU.

IKVD norāda, ka LU nebija tiesīga izveidot apvienoto Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas zinātnes nozares promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu.

Šādā situācijā apvienotās promocijas padomes pieņemtie lēmumi attiecībā uz doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē atzīstami par neleģitīmiem. Turklāt LU apvienotās promocijas padomes sastāvā bija iekļauti tikai divi zinātnieki, lai gan nepieciešami ir pieci, kuriem ir Latvijas Zinātnes padomes eksperta tiesības mākslas zinātnes nozarē.

Secināts, ka LU apvienotā promocijas padome nebija tiesīga pieņemt lēmumu par doktora zinātniskā grāda piešķiršanu mākslas zinātnē un izsniegt valsts atzītus izglītības dokumentus par mākslas zinātnes doktora zinātniskā grāda iegūšanu. Turklāt atsevišķi noteiktie promocijas darbu recenzenti nebija attiecīgās zinātnes apakšnozares eksperti.

Kvalitātes dienests ir uzdevis LU izvērtēt apvienotās promocijas padomes mākslas zinātnē izveides un darbības likumību, konkrētām personām izsniegto diplomu tiesiskumu un iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas un zinātniskās darbības vadības efektivitāti attiecībā uz promocijas procesa norisi mākslas zinātnē un sagaida atbilstošu rīcību.

Kvalitātes dienests nevar sākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret LU rektoru Mārci Auziņu par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu, jo kopš pēdējā doktora diploma mākslas zinātnē izsniegšanas ir pagājuši vairāk nekā seši mēneši un ir iestājies administratīvā pārkāpuma noilgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!