Foto: Reuters/Scanpix

Iekšlietu ministrija (IeM) lūdz Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 146 079 eiro valsts robežas infrastruktūras atjaunošanai saistībā ar plūdu radītajiem bojājumiem.

Valdība par IeM iesniegto rīkojuma projektu lems otrdien, 24. aprīlī.

Rīkojuma projekta anotācijā teikts, ka 2017. gada augusta lietus gāžu un tam sekojošo plūdu rezultātā tika radīti zaudējumi Latvijas valsts robežas ar Krieviju izbūvētajai robežas joslai. Bojājumi nodarīti gan jau ekspluatācijā nodotajā, gan būvniecības stadijā esošajā daļā.

Spēcīgo lietavu dēļ applūdušas vairāk kā 100 hektāru platības Latvijas – Krievijas robežas joslā, kur atrodas pēdu kontroles zonas un patruļtakas. Tādējādi izskaloti caurteku uzbērumi un nostiprinājumi, aizskalots šķeldas klājums, kā arī nodarīti citi bojājumi.

Lai noteiktu bojājumu apjomu, pieaicināta SIA ,,Industrial services" un veikta cenu aptauja par plūdu bojājuma seku likvidēšanas izmaksām. Lētākais piedāvājums bijis 144 595 eiro ar PVN. Savukārt "Industrial services" pakalpojumi izmaksājuši 1484 eiro ar PVN.

Lietavu radītie bojājumi apgrūtina valsts robežas joslas uzturēšanas darbu izpildi, un bojājumu rezultātā var tikt negatīvi ietekmēta arī Valsts robežsardzes funkciju pilnvērtīga īstenošana. Piemēram, plūdu dēļ var būt apgrūtinātas robežsarga iespējas aizturēt personu, kura nelikumīgi šķērsojusi ārējo robežu, norādīts projektā.

IeM norāda, ka projekta mērķis ir 2017. gada augusta lietus gāžu un tām sekojošo plūdu radīto seku novēršana, nodrošinot izbūvētās valsts robežas infrastruktūras atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!