Foto: Tiit Blaat/Delfi
Lielākais ļaunums Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta vēlēšanu laikā jau ir noticis, un tas ir fakts, ka kāds tik neizglītots cilvēks kā Donalds Tramps vispār ir spējis nonākt tik tuvu uzvarai, sarunā ar portālu “Delfi” pauž "The Economist" redaktors Edvards Lūkass.

"Lielākais ļaunums Trampa gadījumā jau ir nodarīts – ASV tēls kā pasaules apbrīnotākā demokrātija ir saņēmis pamatīgu triecienu, jo kā gan kāds tik nepatīkams, bezatbildīgs un nekompetents var vispār nonākt pat tuvumā kļūšanai par ASV prezidentu," saka Lūkass.

"Tas cilvēkiem, kuriem ASV patīk, ir milzu šoks. No otras puses, arī Klintones piemērs rada šaubas, jo ASV vienmēr ir uzsvērušas informācijas drošības jautājumu. Ja kāds ASV partneris pret konfidenciālas informācijas slepenību izturētos tā, kā izturējās Klintone, tur būtu nopietnas nepatikšanas," pārliecināts ir Lūkass.

"Runājot par Trampu, jāpiebilst, ka pilnīgs idiots simtstāvīgas mājas uzcelt nevar – kāds tās projektēja, kāds cēla, kāds organizēja biznesa plānu. Mums jācer, ka, ja viņš uzvarēs, tad arī uz Balto namu atvedīs kompetentus cilvēkus. Tāpat, mums jāsaprot, ka prezidentūra izglītotu gan viņa padomniekus, gan viņu pašu. Ir ļoti viegli runāt par problēmu risināšanu un būšanu par uzvarētāju, bet brīdī, kad cilvēkam jāsāk domāt, ko iesākt ar iespējamu karu Indijas un Pakistānas starpā, par Dienvidķīnas jūras teritoriju, par globālās ekonomikas problēmām, tajā brīdī vajadzēs ko vairāk."

"Trampa ievēlēšanai gan nav noteikti jābūt katastrofai, jo ASV institūcijas ir ļoti spēcīgas, kongress nosaka budžetu. Ja viņš gribētu iesākt ko nelegālu, tad vienkārši saņemtu atteikumu no kongresa. Jā, vērstos augstākajā tiesā, bet tur arī zaudētu. Viņš būtu diezgan ierobežots. Diemžēl viņa lielākā vara būtu bruņoto spēku virspavēlnieka lomā, tieši tāpēc šī kandidēšana rada lielākās bažas, jātur īkšķi, lai mums par to nebūtu jādomā," norāda Lūkass.

Vēstīts, ka cīņa par ASV prezidenta amatu pēdējās nedēļas laikā kļuvusi ievērojami sīvāka, jo Hilarijas Klintones pārsvars pār Donaldu Trampu vairākos tā dēvētajos svārstīgajos štatos faktiski izzudis, liecina ziņu aģentūras "Reuters" un sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos" kopīgi organizētās aptaujas.

Vēlēšanas pēc Latvijas laika sāksies otrdien ap pulksten 13. Pirmie rezultāti būs zināmi pēc pusnakts, bet visām jaunākajām ziņām par ASV vēlēšanām naktī no otrdienas uz trešdienu būs iespējams uzzināt "Delfi" teksta tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!