Foto: LETA

Jautājums par Krievijas "ietekmi uz jūsu vēlēšanām ir – ''feiks''", tā, runājot par rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" teica Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs.

Viņš pauda pārliecību, ka šādu runu mērķis esot "noņemt atbildību par to, ko paši esam te sastrādājuši".

Taujāts par to, vai patiesi sācies otrais Aukstais karš, vēstnieks atbildēja noraidoši, sakot, ka ''nav divu ideoloģiski atšķirīgu politisku sistēmu stāvēšana vienai pret otru''. Viņš skaidroja, ka ideju par karu izslēdz, jo tas būtu karš bez uzvarētājiem, ''taču arī bez kara mēslus var savārīt tik daudz, ka nevienam maz neliksies''. Vienlaikus gan viņš nenoliedza, ka Krievijas un Rietumu starpā iestājusies attiecību krīze, kas esot Krievijas atgriešanās starptautiskajā arēnā sekas.

Runājot par Latvijas un Krievijas attiecībām, Lukjanovs uzsvēra, ka tās korespondējas caur Briseli un Krievija šajā gadījumā redz solidāru Eiropas Savienības nostāju attieksmē pret Krieviju. "Latvija nevarēs piepeši paziņot, ka nepieņem solidāro Eiropas un NATO valstu nostāju. Tāpat Krievija neizdalīs Latviju no šīs alianses vai no šīs jaunās Antantes. Tāpēc, ka mums nav īpašas politikas saistībā ar Latviju," NRA teica vēstnieks, piebilstot gan, ka ar Latviju tiek veidotas attiecības kontekstā, ''kas saistīts ar reālām Latvijas un Krievijas reālijām''.

Tāpat vēstnieks arī norādīja, ka Latvija nav "tilts" starp Austrumiem un Rietumiem: "Arī iedomātiem "Krievijas draudiem" veltītās, nepamatotās šausmenes neveicina savstarpējas sapratnes veidošanos. Kopumā prevalē tendence, kad acumirklīgas politiskas vai ideoloģiskas intereses nomāc veselo ekonomisko saprātu. Protams, tādā situācijā runāt par kaut kādu "tiltu" veidošanu ir bezjēdzīgi."

Lukjanovs laikrakstam arī pauda cerību, ka neīstenosies skolu reforma, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!