Foto: stock.xchng
Zemā finansējuma dēļ veselības aprūpei ik gadu Latvijā tiek zaudēti ap 1,5 tūkstoši darbspējīgo iedzīvotāju, intervijā Latvijas Radio piektdien sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) līderis Valdis Keris.

"Nepienācīgas veselības aprūpes finansēšanas dēļ mēs katru gadu zaudējam aptuveni pusotru tūkstoti cilvēku darbspējīgā vecumā. Tas ir baisi," viņš sacīja.

Keris sacīja, ka šāds secinājums izriet EK rekomendācijām Latvijai veselības jomā un Pasaules veselības organizācijas datiem, kas rāda veselīgi nodzīvoto gadu skaitu un salīdzinoši augstus mirstības rādītājiem cilvēkiem darbspējas vecumā.

Viņš to saista arī ar veselības aprūpes pieejamību un naudas apjomu ārstniecībai. Lai nozare spētu "normāli darboties" būtu nepieciešami 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašlaik tie ir 3% no IKP, uzsvēra Keris.

Jau ziņots, ka 1. maijā Latvijas brīvo arodbiedrību savienība rīko tautas sapulci Doma laukumā "Par cienīgu darbu, veselību un izglītību Latvijā", kopējo dalībnieku skaitu lēšot ap tūkstoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!