Foto: DELFI
Finansējums zinātnei jau patlaban tuvojas sociālā pabalsta līmenim, nevis ir zinātni veicinošs atalgojums, ceturtdien Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pavasara pilnsapulces atklāšanā sacīja LZA prezidents Juris Ekmanis.

Ekmanis atzīmēja, ka jau 2009.gada 1.decembrī pieņemtais šā gada valsts budžets paredzēja finansējuma samazinājumu zinātnei. Patlaban ir sākusies 2011.gada budžeta sagatavošana, un LZA ar bažām gaida iespējamos turpmākos finansējuma samazinājumus, akcentēja LZA prezidents.

Viņš arī kritizēja, ka līdz šim ministrijas nav spējušas savstarpēji saskaņot zinātnes mērķus. LZA skatījumā būtu nepieciešama plašāka Ministru prezidenta iesaiste šajā procesā, koordinējot starp ministrijām mērķus zinātnē un tos saskaņojot.

"Diemžēl premjera plašāka iesaiste pagaidām nav panākta. Vai nu partijas šajos krīzes laikos neuzskata zinātni par prioritāti, vai arī politiskajām partijām nav intereses par zinātni, jo tā nedod momentāni ne ekonomisko, ne politisku efektu, ko izmantot Saeimas vēlēšanās. Vēl trakāk, politiķi mums tagad norāda, ka zinātnieki neveido pietiekamu elektorātu, tāpēc to vēlmes ir sekundāras," pauda Ekmanis.

Apstākļos, kad būtiski samazinājās finansējums no valsts, zinātnieki cerēja, ka zinātni glābs Eiropas Savienības (ES) struktūrfondi. "Tomēr viss neiet tik viegli kā cerēts, jo, kur ir nauda, tur ir ķīviņi un strīdi," atzina LZA prezidents.

Kā vienu no iemesliem, kāpēc ES struktūrfondu apguve zinātnē kavējas, ir pārāk stingrie nosacījumi un prasības, kā arī pārāk stingrās prasības interešu konflikta novēršanai.

Kā pozitīvu iniciatīvu viņš minēja Inovatoru apvienības izveidošanu, kas sev izvirzījusi par mērķi apvienot uzņēmējus un zinātniekus, lai sniegtu ieteikumus valdībai. Viens no apvienības priekšlikumiem ir dibināt Inovatīvās darbības fondu, kura peļņa atgrieztos atpakaļ fondā.

Runājot par ieceri izveidot desmit valsts nozīmes pētniecības centrus ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un privātkapitāla piesaisti, viņš norādīja, ka krīzes apstākļos piesaistīt privāto kapitālu ir ļoti grūti. "Mūsu pieredze rāda, ka uzņēmēju rīcībā nav tie miljoni latu, ko investēt zinātnē," piebilda Ekmanis.

Lai gan bija plānots, ka LZA pilnsapulcē piedalīties arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), tomēr saskaņā ar Ekmaņa teikto viņa šodien nav varējusi ierasties, jo atrodas slimnīcā.

Savukārt Koķes padomniece komunikāciju jautājumos Agnese Korbe informēja, ka ar ministres veselību viss ir kārtībā un viņa nav nokļuvusi slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!