Latvijas Zaļās partijas (LZP) 21.kongresā partijas līdzpriekšsēdētājs, vides ministrs Raimonds Vējonis uzrunājot kongresa dalībniekus uzsvēra, ka arī turpmāk partija sadarbosies ar Latvijas Zemnieku savienību (LZS) un kritiski izteicās par iespējamo sadarbību ar apvienību "Vienotība".

Uzrunājot kongresa delegātus Vējonis pauda viedokli, ka "zaļajiem" arī turpmāk jābūt gudriem, bet ne iedomīgiem, un jāmeklē sabiedrotie savu ideju realizācijai. Par uzticamāko partneri arī turpmākajā partijas darbā Vējonis redz LZS un partiju "Latvijai un Ventspilij", ar kurām patlaban tiek veidota Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Kā vienīgos neveiksmīgās sadarbības piemērus Vējonis minēja balsojumu valdībā par "Šlesera priedēm" un Saeimā par lopu kaušanu. Vējonis arī norādīja, ka viņam ir bažas par iecerētajām Latvijas un ASV militārajām mācībām Kurzemes piekrastē.

Tomēr viņš atzinīgi vērtēja pašreizējo ZZS sadarbību ar "Jauno laiku", kas ļauj nodrošināt valdības stabilitāti un neļauj citām partijām pieņemt nepārdomātus lēmumus.

Daudz skeptiskāk Vējonis izteicās par ZZS sadarbības iespējām ar apvienību "Vienotība", kuras veidošanā piedalās arī "sorosiete" Sarmīte Ēlerte. Būdama laikraksta "Diena" galvenā redaktore, Ēlerte stingri iestājās par atklātību, bet tagad negrasās nosaukt savus domubiedrus, kurus ""Vienotība" gaida atplestām rokām, lai iekļautu sarakstā".

Savukārt Tautas partija (TP), pēc Vējoņa teiktā koalīcijā ilgstoši bija iekšējā opozīcijā un uzvedās kā gražīgs pusaudzis bērnu rotaļu veikalā, kurš ieraudzījis rotaļlietu, prasa to nopirkt, un, ja kāroto nesaņem, krīt histērijā gar zemi. Pēc Vējoņa teiktā, TP uzdzina sevi "kokā un nogāza trepes, lai gūtu bonusus nākamajās parlamenta vēlēšanās." Viņš arī piebilda, ka nebūs sarūgtināts, ja šie TP aprēķini izrādīsies aplami.

TP demaršs, aizejot opozīcijā, pēc Vējoņa domām, sarežģī dzīvi Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kuram tagad jākļūst "par augstas klases degustatoru savārītajai putrai un būs jāatsviež atpakaļ piedegusī putra - pieņemtie likumprojekti, kas neatbilst valsts interesēm."

Arī otrs LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks pauda bažas par Latvijas vadītāju pārliecīgo zemošanos ārzemnieku bagātnieku priekšā. "Lai arī Latviju vada cilvēks, kuram ir vislielākā sapratne par mugurkaulu, Latvija starptautiskajās attiecībās savu mugurkaulu ir zaudējusi, un Jūs jau zināt, kur atrodas galva, ja nav mugurkaula, tur mēs tagad arī esam," sacīja Silenieks.

Viņš arī pauda pārmetumus, ka 20 gadu laikā neviena no augstākajām Latvijas amatpersonām nav apmeklējusi Balkrieviju, ar kuru varētu veiksmīgi attīstīt ekonomisko sadarbību. "Pietiek pazemoties, žēloties, jāstrādā pie Latvijas ilgtspējīgas stratēģijas pieņemšanas," teica Silenieks. Viņaprāt, Latviju patlaban apdraud ne svešas valstis, bet svešs kapitāls, tāpēc ir pienācis laiks Latvijai pastāvēt uz savām interesēm.

Silenieks, kurš ieņem vairākus augsti apmaksātus amatus valsts uzņēmumu valdēs aicināja veikt katrā amatpersonā saskatīt noziedznieku, kārām acīm raudzīties uz amatpersonu algu samazināšanu un "tauku notecināšanu bagātajiem, cerot, ka reizēm tiks notecinātas arī viņu asinis." Arī Valdis Kalnozols apgalvoja: "ja lēmumu par simtiem miljonu latu pieņem amatpersona, kas pats nedzīvo labklājībā viņš pieņems lēmumu par labu sev un saviem draugiem."

Silenieks arī uzsvēra, ka pirms 10.Saeimas vēlēšanām būs stigra pieeja kandidātu atlasei. "Deputātu mandāts netiek mantots, tas jānopelna ar darbu," uzsvēra LZP līdzpriekšsēdētājs.

Līdzšinējais valdes priekšsēdētājs un biroja vadītājs Arnis Luhse norādīja, ka risinot "zaļo" lielās problēmas, partijai ir jāņem vērā šodienas reālijas, piemērām, ārzemju banku verdzībā nonākušo lielo skaitu. Luhse atgādināja, ka pirms čētriem gadiem, kad tika presē nopludināta Einara Repšes deklarācijas nepubliskojamā daļa par viņa darījumiem ar ASV vērtspapīriem, uz apsūdzēto sola nonāca divi žurnālisti. Savukārt par Neo publicēto konfidenciālo informāciju, izskatās, neviens pie atbildības netiks saukts.

Luhse pauda viedokli, ka "caurums" Valsts ieņēmuma dienesta informācijas sistēmā ir bijis sen un konfidenciālā informācija tiek publiskota tad, kad kādam tas ir nepieciešams.

Runājot par gatavošanos 10.Saeimas vēlēšanām LZP valdes priekšsēdētājs Andrejs Svilāns pauda pārliecību, ka "populisms Latvijā ir pozicionēts uz politiskās mesijas, jauna politiska spēka gaidīšanu."

Svilāns arī pauda viedokli, ka "par ārzemju oligarhu naudu top apvienība, kas vecos vēžus fasē jaunā tašiņā." Gan Svilāns, gan vairāki citi runātāji LZP kongresā pauda sašutumu par to, ka apvienība "Vienotība" ir piesavinājusies viņu partijas zaļo krāsu.

Svilāns prognozēja, ka vēlēšanu populisma un ekonomiskās krīzes apstākļos var atbalstu gūt visvieglprātīgākie priekšlikumi - tādi kā Daugavas - Dņepras ūdens ceļa izveidošana, Daugavas HES kaskādes paplašināšana vai arī Latvijas zemes, mežu un esošo HES izpārdošana. "Putraimos var apēst ne tikai prātu, bet arī valsts ekonomiskos pamatus," teica Svilāns.

Runājot par gatavošanos 10.Saeimas vēlēšanām Kalnozols nāca klajā ar vairākiem interesantiem priekšlikumiem, viņaprāt ir jāmaina vēlēšanu sistēma, lai katrs aktīvs pilsonis varētu sevi izvirzīt par deputāta kandidātu, savukārt LZP priekšvēlēšanu aģitācijā pēc Kalnozola domām varētu izmantot tādus pasākumus kā putnu būrīšu izkarināšanu Rīgā un citur, Zaļās ielas svētki Rīgā, velosipēdistu orientēšanās sacensības.

Jau ziņots, ka sestdien LZP 21.kongresā par partijas līdzpriekšsēdētājiem tika atkārtoti ievēlēti vides ministrs Raimonds Vējonis un Viesturs Silenieks.

Par Vējoni no 121 kongresa delegāta nobalsoja 103, par Silenieku - 108, bet par trešo kandidātu, kurš pats izvirzīja savu kandidatūru, Juri Fogeli - 18.

Par LZP valdes priekšsēdētāju gandrīz vienprātīgi tika ievēlēts Andrejs Svilāns, par kuru no 122 balsotājiem savu balsi atdeva 121.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!