Foto: F64

Televīzijas ziņu sižetos par lēcienu no Vanšu tilta tika pausta patiesība par notikumu, tādējādi Latvijas Televīzija (LTV) un TV3 precīzi atspoguļoja tās sajūtas un emocijas, kuras izjuta tūkstošiem liecinieku, kas atradās tilta apkārtnē, secinājusi Latvijas Žurnālistu savienība (LŽS).

LŽS secinājusi, ka no televīziju nosodīšanas jāatturas, taču aicina ieviest brīdinājuma skalu par nepatīkamiem un šokējošiem skatiem ziņu sižetos, nosakot vecuma ierobežojumus.

Viedokli profesionālajām organizācijām lūgusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), kura televīziju sižetos, kas parādīja jaunā vīrieša lēcienu no Vanšu tilta smailes, saskatījusi profesionālās ētikas pārkāpumu pazīmes. Padome uzskata, ka šis gadījums jāizanalizē profesionālajā vidē.

LŽS norāda, ka būtiski ir atbildēt uz jautājumu, vai izplatītais materiāls ir patiesība. Organizācija secina, ka televīzijas parādījušas to, ko redzēja tūkstošiem cilvēku savām acīm, kas atradās Vanšu tilta apkārtnē.

"7.jūnija pēcpusdienā, laikā, kad kāds jaunietis kāpa pa Vanšu tilta vantīm, Rīgas centrā uz vairākām stundām tika bloķēta satiksme, tostarp tika apturēta arī gājēju kustība pa Vanšu tiltu. LTV un TV3 sižetos tika parādīts tieši tas, ko redzēja tūkstoši cilvēku – gan pieaugušie, gan bērni –, kas satiksmes apturēšanas dēļ bija spiesti vērot notiekošo," klāsta LŽS.

Savienība uzsver, ka pašnāvības ir kļuvušas par vienu no nozīmīgākajām Latvijas problēmām. Pašnāvību ignorēšana un noklusēšana TV un citos masu informācijas līdzekļos, iespējams, ir izdevīga Latvijas politiskajai elitei, kurai līdz ar to nav jāizskaidro sabiedrībai pašnāvību cēloņi. Savukārt par lielo pašnāvību skaitu neinformētā Latvijas sabiedrība no varas pārstāvjiem nepieprasa konkrētu darbu pašnāvību cēloņu novēršanai.

"Līdz ar to Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes uzdoto jautājumu var aplūkot, tikai izvērtējot, kādos gadījumos patiesības paušana var pārkāpt profesionālās ētikas robežas," padomei atbildes vēstulē teiks LŽS.

Tomēr organizācija atzīst, ka kadri bijuši šokējoši, un tāpēc ierosina izvērtēt iespēju televīzijās un interneta video noteikt vairākas brīdinājuma skalas, nosakot vecuma ierobežojumus, piemēram, no septiņiem gadiem, 12, 16 vai 18 gadiem, atbilstoši sižetā lietotai leksikai vai redzamiem skatiem.

"Ņemot vērā, ka abu televīziju skatītāji pirms sižeta rādīšanas tika brīdināti, ka būs redzami nepatīkami skati, LŽS aicina atturēties no konkrēta nosodījuma, bet novērtēt, vai Latvijas nacionālās apraides televīzijās īstenotā prakse ar brīdinājumu par nepatīkamiem un skatītājus šokējošiem skatiem ziņu sižetos ir pietiekama, lai minimizētu risku, ka šādus sižetus redz skatītāji nepiemērotā vecumā vai ar nepiemērotu psihoemocionālo stāvokli," klāsta LŽS.

LŽS aicina izvērtēt iespēju televīzijās un interneta video noteikt vairākas brīdinājuma skalas, nosakot vecuma ierobežojumus – no septiņiem, 12, 16 vai 18 gadiem – atbilstoši sižetā lietotai leksikai vai redzamiem skatiem.

Jau vēstīts, ka 7.jūnijā traģiski beidzās kāda vīrieša mēģinājums uzkāpt Vanšu tiltā. Kad viņš pa vantīm tika gandrīz līdz tilta augšai, vīrietis nolēca. Viņa kāpiens pa vantīm un lēciens tika nofilmēti, un bija televīzijas kanāls, kas lēcienu parādīja pilnībā, bet citi daļēji. Medijos izskanēja dažādi komentāri.

Policija paziņojusi, ka 20 gadu vecais vīrietis tiltā kāpa, lai izdarītu pašnāvību.

Savs viedoklis vēl jāsniedz Latvijas Žurnālistu asociācijai, kā arī LTV Programmu padomei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!