Foto: LETA
Jaunās sabiedriski politiskās kustības "Par" memorandā paustās vērtības ir atbalstāmas, taču jauna politiskā spēka veidošana jau tā plašajā partiju spektrā nav īpaši perspektīva, uzskata biedrības "Zvannieku mājas" valdes loceklis, mācītājs Juris Cālītis, kurš arī parakstījis kustības memorandu.

Cālītis atzina, ka parakstījis memorandu, atbalstot tajā paustās vērtības, taču ar to viņa dalība kustībā arī aprobežosies - viņš neplāno stāties partijā, ne arī piedalīties nākamajā gadā gaidāmajās vēlēšanās.

Cālītis uz jauna politiskā spēka izveidi raugās skeptiski, norādot, ka, iespējams, cēlo mērķu realizācijai labāk būtu jāpievienojas jau kādai esošai partijai. "Mēs tā varam turpināt arī nākamos 50 gadus un netikt nekur tālāk," atzina Cālītis.

Cālītis atturējās vērtēt, vai daudzi cilvēki varētu sekot līdzi kustības veidotāju aicinājumam un tajā iestāties, taču viņš norādīja, ka īsti neredzot perspektīvu vēl vienai savienībai, kas "atkal cīnīsies par taisnību".

"Sevišķi par tiem, kas atdalījās no "Vienotības" - kur tad viņi bija visu šo laiku tajā partijā. Viss bija jau tad zināms, un kāpēc tikai šajā vēlā stundā, kad viss ir zaudēts un sabojāts? Mums tā cerība bija sākumā, kad "Vienotība" tika noformēta. Ja paši nemācēja savā starpā vienoties par tām vērtībām, ko viņi tagad pauž, tad es nezinu, cik ilgi tad jādzīvo, lai zinātu, vai tas ķēķis ir priekš tevis," vērtēja mācītājs.

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā "Par", kurā apvienojušies pieci no partijas "Vienotība" aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. Pavļuts gan tika atzinis, ka ne visi manifesta parakstītāji būs arī starp partijas dibinātājiem, ko jau ir apliecinājuši abi zinātnieki, sakot, ka starp partijas dibinātājiem viņu vārdu nebūšot.

Šodien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no "Vienotības" aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva, uzņēmējs, "Innocent Coffee Masters" un "Innocent Pro" īpašnieks Mārtiņš Staķis, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, advokāts Indulis Balmaks, bijušais "Sabiedrības par atklātību "Delna"" vadītājs Kristaps Petermanis, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) padomnieks Pēteris Viņķelis, valsts pārvaldes eksperte, viena no sabiedriskās politikas centra "Providus" dibinātājām Vita Tērauda un citi.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un "slaidu publisko pārvaldi", kā arī citas vērtības.

Jaunās partijas dibināšanas kongress plānots 26. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!