Foto: LETA

Trešdien pie Saeimas nama vairākas stundas ar plakātu rokās atbildi uz jautājumu, kurš atbildēs par kāda bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcās "Ainaži" darbinieka nāvi, meklēja mācītājs Andris Vilemsons.

Vaicāts, vai darbinieka nāvē prasa atbildību no Saeimas, Salacgrīvas mācītājs sākotnēji uzsvēra, ka nevēlas to komentēt. "Es vienkārši uzdodu jautājumu, kurš atbildēs par cilvēka nāvi," atzina Vilemsons, kurš bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā notur bērniem svētbrīžus.

Sarunā ar portālu "Delfi" mācītājs bija izvairīgs: "Es šodien tikai uzdodu jautājumu. Man negribas daudz par šo tēmu runāt, bet pateikšu tā, man prātā ir mums tautā pazīstams teiciens: suns zina, ko ēdis."

Viņš uzsvēra, ka saistībā ar "Ainažiem" ir lietas, kas tīši vai netīši tiek noklusētas, kā arī aicināja ieklausīties slimnīcas bijušajā vadītājā Ivetā Balodē, kā arī slimnīcas darbiniekos. Šobrīd par "Ainažiem" tiekot veidots nepareizs priekšstats.

Vaicāts, vai saņēmis atbildi no deputātiem, kuri Sociālo un darba lietu komisijā trešdien skatīja ar "Ainažiem" saistītus jautājumus, vai arī no Veselības ministrijā strādājošajiem, Vilemsons vien atzina, ka "kaut kas pienāk".

Mediji iepriekš vēstīja, ka pagājušajā nedēļā atrasts miris vīrietis, kurš strādājis psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži", izsakot pieļāvumus, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Saistībā ar vīrieša nāvi policija sākusi kriminālprocesu, kurā noteikta ekspertīze.

Valsts policijā (VP) portāls "Delfi" uzzināja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Patlaban policija secinājusi, ka citas personas prettiesiska rīcība, kas būtu novedusi pie vīrieša nāves, nav konstatēta.

Kā ziņots, VP Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un Veselības inspekcijas (VI) konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību.

Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!