Foto: Publicitātes foto
Pēterupes (Saulkrastu) evaņģeliski luteriskās draudzes mācītājs Ivo Pavlovičs ir iesūdzējis tiesā LTV1 raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kas ar slēpto kameru bija nofilmējis mācītāja un kāda jauna puiša pastorālo sarunu un tā atzīšanos homoseksuālismā.

Pieteikumā tiesai mācītājs lūdz raidījumu atvainoties un atsaukt šo informāciju, raidījumam segt tiesāšanās izdevumus, kā arī no tā piedzīt kompensāciju par morālā kaitējuma nodarīšanu -13 000 eiro apmērā.

Pavlovičs skaidro, ka 2014.gada 5.jūnijā uzaicināts uz raidījumu, lai runātu par cilvēku neiecietību pret citādi domājošajiem. Tomēr raidījuma ierakstā viņam tika atskaņots sižets, kur ierakstīta pastorālā saruna ar jaunu vīrieti, kurš bija ieradies baznīcā. No vairāk nekā stundu garās sarunas atskaņotas 97 sekundes, kurās Pavlovičs piemin, ka homoseksualitāte varētu būt saistīta ar apsēstību un, ka šādā gadījumā risinājums meklējams vienīgi ticībā Dievam.

Par to, ka, izmantojot slēpto kameru, slepus tikusi ierakstīta pastorālā saruna, mācītājs uzzinājis tikai raidījuma ieraksta laikā, un tas viņu šokējis, jo pat tiesībsargājošajām iestādēm esot liegts iegūt informāciju no grēksūdzēm. Nekur pasaulē, neviens medijs līdz šim nav slepus ierakstījis grēksūdzes, norāda mācītājs, kurš nu taisnību meklē tiesā.

Savukārt LTV norāda, ka raidījums "Aizliegtais paņēmiens" piedāvā skatītājiem diskusiju par dažādiem sociālpolitiskiem tematiem, kura ietvaros informācijas iegūšanai līdzās tradicionālajām žurnālistikas metodēm tiek izmantoti arī eksperimenti, testi, slēptā filmēšana un fikcija.

2014.gada 6.jūnija raidījuma tēma bija saistīta ar citādi domājošajiem un orientētajiem cilvēkiem. Arī konkrētā raidījuma ietvaros tika izmantota slēptā kamera, lai ierakstītu sarunu, kas norisinājās starp mācītāju un raidījuma piesaistīto personu. Raidījuma ievadā tika skaidri norādīts, ka viens no šī raidījuma eksperimentiem ir anonīma psihologu un garīdznieku apmeklēšana, lai noskaidrotu viņu ieteikumus personām ar citādu orientāciju, skaidro raidījums.

Pēc sarunas fragmenta ar Pavloviču demonstrēšanas, viņam arī tika lūgts skaidrot viņa viedokli un ieteikumus personām ar netradicionālu orientāciju, uzsver LTV.

"Vēlamies vērst uzmanību uz to, ka sarunas dalībnieks bija raidījuma eksperimenta dalībnieks, un ne tikai apzinājās, ka saruna tiek ierakstīta, bet arī pats veica šo ierakstu. Līdz ar to prasītāja sašutums par to, ka ir pārkāpts grēksūdzes noslēpums, ir pilnībā nepamatots," uzskata raidījums.

Mācītāja prasības pieteikumus Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā iesniegts 6.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!