Foto: DELFI Репортер
Maijā Latvijas robežu tuvumā 13 reizes konstatēta Krievijas armijas lidmašīnas un kuģi, liecina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sniegtā informācija.

29. maijā Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā piecas jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem konstatēta korvete "Nanuchka". Savukārt deviņas jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem identificēti divi velkoņi.

Vakar virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem, pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatēta Krievijas lidmašīna "An-72". Savukārt pagājušā piektdienā konstatēts "Tu-134" markas lidaparāts un divi "Su-27" lidmašīnas.

Pagājušā pirmdienā, otrdienā un ceturtdienā Latvijas tuvumā konstatēja fregate "Stoiky", lidmašīna "Tu-134", zemūdens atbalsta kuģis "Aleksandr Pushkin", zemūdens atbalsta kuģis, korvete, zemūdene un fregate, kā arī lidmašīna "An-26".

19. maijā radaros konstatēta lidmašīna "IL-20", bet 15.maijā lidmašīna "IL-18", savukārt 14. maijā identificēts mīnu kuģis "Aleksandr Obukhov".

7. maijā NBS pamanījuši veselu plejādi karakuģu – izlūkkuģi "Syzran", korveti "Liven", korveti "Serpukhov 603", korveti "Morshansk 824", kā arī fregati.

6. maijā Latvijas tuvumā konstatēta pretzemūdeņu korvete "Kazanec", bet 4. maijā trīs korvetes. Vēl dienu iepriekš manīts Krievijas bruņoto spēku velkonis.

Iepriekšminētās karatehnikas tuvošanās konstatēta laikā, kad Latvijas ierodas sabiedroto spēki gan uz pastāvīgu palikšanu, gan starptautiskām mācībām.

Jau ziņots, ka 6. maijā Rīgas ostā ieradās kuģis, kurš atveda Kanādas bruņoto spēku tehniku un ekipējumu. Kanāda ir vadošā valsts starptautiskajam NATO bataljonam, kurš pilnā apmērā ieradīsies Latvijā līdz jūnijam un ar savu klātbūtni stiprinās Latvijas un Baltijas drošību.

Maija otrā pusē Ventspils novadā pludmalē un Ventspils ostā ASV jūras kājnieki izkrāvuši karatehniku. ASV jūras kājnieki un tehnika ierodas uz jūnijā paredzētajām starptautiskajām mācībām "Saber Strike".

No 3.jūnijam līdz 15.jūnijam Latvijā notiks ASV spēku Eiropā vadītās ikgadējās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike", uz kurām aktīvi sāk ierasties sabiedroto spēku karavīri un militārā tehnika.

Šogad apvienoto sauszemes un gaisa spēku mācību vadošā valsts ir Latvija. Mācībās piedalīsies vairāk nekā 2000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Polijas un Slovākijas, kā arī ASV karavīri un jūras kājnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!