Foto: DELFI

Pirms desmit dienām lielā steigā tika nomainīti vai iecelti valdes locekļi trīs lielās slimnīcās, kuru īpašnieks ir Veselības ministrija (VM). Taču tas noticis, ignorējot prasības, kas nosaka valstij piederošo lielo uzņēmumu valdes locekļu atlases kārtību, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Kā norāda raidījums, pie jaunām amatpersonām valdē tikušas P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīca un Rīgas Narkoloģijas un psihiatrijas centrs.

Divām lielākajām Latvijas slimnīcām valdes locekļus februāra vidū izraudzījusies VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, ziņo raidījums.

Gan jaunā Stradiņu slimnīcas valdes pārstāvja Normunda Štāla, gan Austrumu slimnīcas valdes locekļa Kaspara Plūmes iecelšana notikusi lielā steigā. Turklāt "de facto" rīcībā esošā informācija liecinot, ka apstiprināšanas steiga bijusi tik liela, ka veselības ministrs izsaukts ārā no citas sapulces, kurā tobrīd piedalījies.

"Tajos brīžos, kad jārīkojas nekavējoties, mums piemīt spēja to darīt," raidījumam pastāstījis veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Uzreiz pēc valžu nomaiņas Zvidriņa devusies atvaļinājumā, tādēļ viņa savu skaidrojumu par darbinieku atlases kritērijiem un procedūru vēl nav sniegusi, norāda raidījums.

"de facto" gan norāda, ka, meklējot jaunus valdes locekļus lielajām slimnīcām, jau šobrīd būtu jāvadās pēc Ministru Kabineta instrukcijas, kas pieņemta aizvadītā gada rudenī un nosaka gan kritērijus kandidātiem, gan viņu atlases kārtību, gan to, ka viņus vērtē īpaša komisija.

Tas nozīmē, ka Zvidriņa vienpersonīgi atlasīt šos kandidātus varēja tikai steidzamības kārtā, ja slimnīca vispār paliek bez lemtspējīgas vadības, secina raidījums.

Austrumu slimnīcas valdē atgriezušies divi no trim iepriekšējiem pārstāvjiem. Trešo Zvidriņa uzrunājusi februāra sākumā - pusotru nedēļu pirms iepriekšējā valde paziņoja par atkāpšanos.

"Es lēmumu pieņēmu tanī dienā, kad viņu fiksēju rakstiski, un darīju zināmu kapitāldaļu turētājam," raidījumam pavēstījis Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Viesturs Boka. Viņš arī paudis uzskatu, ka šobrīd slimnīca ir jāvada "gados jaunākam cilvēkam, ar, iespējams, enerģiskāku pieeju,  un mazliet citādāku skatījumu uz augstāko vadību."

Līdz 1.martam bija jānosaka institūcija, kas koordinēs uzņēmumu uzraudzīšanu. "de facto" gan norāda, ka valdība to nav izdarījusi, bet Belēvičs neslēpjot, ka šie procesi bija saistīti: "No šā gada 1.marta būs arī valdes locekļus jāsaskaņo ar organizāciju, kas dabā neeksistē.  Un iedomājaties - Austrumu slimnīcu, kurai ir negatīvs pašu kapitāls,  un paliekam vispār bez valdes? - protams, ka mums bija jārīkojas nekavējoties. Un to mēs arī darījām."

Savukārt Belēviča bažas noraidījusi Valsts kancelejas direktores vietniece Eva Upīte: "Ja šādas institūcijas nebūtu, tad būtu jāpiemēro gan tā kārtība, kas bija gan 1., gan 20.februārī. Līdz ar to tas nemainītu procesu un neapturētu to kopumā."

Austrumu slimnīcas valdē ieceltais Plūme vēl divas dienas iepriekš darbojies Rīgai piederošā īpašumu apsaimniekotāja "Rīgas Nami" Iepirkumu komisijā, atsaucoties uz informācija šī uzņēmuma mājaslapā, vēsta "de facto".

"Mani uzrunāja Zvidriņas kundze, teica, ka esot saņemtas pozitīvas atsauksmes par mani, un uzaicināja uz interviju. Kuras laikā mēs pārrunājām dažādus jautājumus par Veselības ministrijai pakļauto kapitālsabiedrību. Kuras laikā es viņai atstāju savus CV un teicu, ka esmu gatavs sarunai par darba piedāvājumu," raidījumam pastāstījis Plūme.

Savukārt Stradiņu slimnīcas valdē ieceltais Štāls šobrīd pabeidzot likvidācijas procesu uzņēmumam, kas bija partneris projektam "Rižskij Dvorik" Maskavā, izpētījis raidījums. Maksātnespēja ir viņa ilgstoši vadītajai firmai "RRB celtniecība". Bet aktīvu darbību nav sācis Štāla un divu viņa biedru izauklēts uzņēmums "NTC Group". Tas saņēmis Eiropas fondu atbalstu vairāk nekā 20 tūkstošus eiro, informē "de facto".

Uz žurnālistu jautājumu, kurš bijis veiksmīgākais biznesa periods, Štāls atbildējis: "Ko nozīmē veiksmīgs? Esmu cilvēks, kas strādā ar projektiem. Realizē, dara. Ko nozīmē veiksme? Veiksme ir dzīvot! Darboties! "Rīgas Marka" ir mans veiksmes stāsts, lūdzu, iepazīstieties!"

Kā norāda "de facto" Štāls sadusmojies, kad viņam vaicāts, kā Zvidriņa viņu atradusi.

"de facto" norāda, ka ignorēts arī procesa caurspīdīgums, kas prasa trīs dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas publicēt informāciju gan par atlases prasībām un kritērijiem, gan cilvēkiem, kuri pieņēmuši lēmumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!