Foto: AFP/Scanpix
1991. gada augustā kļuva skaidrs, ka pučs, kura laikā PSRS sistēmas atbalstītāji centās pārņemt varu Maskavā un nepieļaut arī Baltijas valstu neatkarību, cietis neveiksmi.

Augusta puča notikumos 21. augusts ir datums, kas Latvijai atnesa faktisko neatkarību, aizsāka valsts neatkarības reālas atjaunošanas ceļu, atjaunoja Satversmi un nošķīra Latvijas tiesību telpu no PSRS tiesību telpas.

Piedāvājam izlasīt fragmentus no 1991. gada augusta preses izdevumiem Latvijā, kuros aprakstīts neveiksmīgais puča mēģinājums.

Vairāk par augusta puča notikumiem iespējams izlasīt šeit.

Foto: F64

1991. gada 19. augusts, "Diena", Kristians Rozenvalds

"Kā "Dienai" pa telefonu paziņoja laikraksta "Smena" korispondente Vera Kričevska, šodien PSRS karaspēka daļas ieņēma Pēterburgas televīziju. Ir aizturēts operators, kurš centās nofilmēt TV ēkas ieņemšanu.

No pilsētas nav iespējams piezvanīt uz ārpasauli. Pārtraukti vilcienu sakari. Pie avīzes "Smena" redakcijas atrodas mašīna, kura traucē radio darbību. Redakcija brīdināta par visa veida pilnīgu cenzūru. Ir ziņas, ka vara Pēterburgā nodota kara komisāram Samsonovam."

Foto: F64

1991. gada 20. augusts, "Diena", Kārlis Seržants

"Plkst 20.48 LR IeM. Ēku kontrolē OMON kaujinieki, kuri pie ministrijas piebrauca divos bruņutransportieros. Ministrija ieņemta bez apšaudes, ministrijas darbinieki joprojām atrodas ēkā. Neilgi pēc ēkas ieņemšanas "Dienas" fotoreportierim, kurš centās fiksēt notiekošo, uzbruka vienības kaujinieks, pielietojot fizisku spēku, nodarot miesas bojājumus un atņemot fototehniku. OMON ieņēmis arī Rīgas milicijas pārvaldi.

Tas konstatēts plkst. 20.55. Pēc aculiecinieku stāstiem ap plkst. 20.30 arī pie dzelzceļa pasta ēkas piebraukuši divi segti furgoni. Ar tiem atvestas bruņotas armijas patruļas."

Foto: LETA

1991. gada 21. augusts, "Diena", Līga Krapāne

"Šorīt, 20. augustā, 4.45 sākās apšaude Doma laukumā, bet 5 radio ēka jau bija ieņemta, 6 no Doma laukuma aizbrauca bruņutransportieri, kuri pēc radio ieņemšanas atklāja uguni pa Doma baznīcas kupoliem.

"Es notiekošo novēroju no komisijas logiem un redzēju, ka visapkārt lidoja trasējošas lodes, "Dienai" pastāstīja Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāts Andris Līgotnis, kurš informēja arī par savu sarunu ar diviem vīriem, kas tobrīd atradās Doma laukumā. Ļaudis, kas naktī atradās Doma laukumā, gan Smilšu, gan Zirgu ielām priekšā aizvēla betona bluķus, kuri tur jau atradās kopš janvāra."

Foto: F64

1991. gada 21. augusts, "Atmoda"

"Koncerns "Latvijas labība" parlamenta deputātiem paziņojis, ka, nesaņemot nekādus papildinājumus, miltu maizes cepšanai pietiks 40 dienas. Kā ziņoja "Latvijas labības" pārstāvji, pēdējās divas dienas strauji palielinājies pieprasījums pēc maizes Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās."

Foto: LETA

1991. gada 22. augusts, "Atmoda"

"Pat par zema līmeņa izpildījuma opereti ar bezgaumīgiem tērpiem un sliktu libretu, ja vien – ja vien nebūtu bojā gājuši tik daudz nevainīgi cilvēki. Gan te, Latvijā, gan tur – Krievijā. Kad šoziem krievi, atbraukuši no Maskavas vai citurienes, brīnījās un apsmaidīja barikādes Rīgā, viņiem ne prātā nenāca, ka drīz vien pašiem nāksies apgūt barikāžu pamatskolu.

Krieviem tomēr bija vieglāk – viņu progresīvo spēku pusē pārgāja daļa armijas. Bet mums pavisam citas problēmas – šī zeme sarkanajai armijai ir sveša, tāpēc - nesaprotama, tāpēc - nicināma, jo okupētā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!