Pirms nedēļas sabiedrību pāršalca vēsts, ka atteikta Rīgas Pastafariānisma draudzes jeb lidojošo makaronu monstra sekotāju draudzes reģistrācija un tā šo atteikumu apstrīdējusi tiesā. Kamēr spriedums par reģistrācijas atteikuma tiesiskumu vēl tikai gaidāms, portāls "Delfi" piedāvā uzzināt, kādām reliģiskām organizācijām Tieslietu ministrija (TM) pēdējā laikā atteikusi reģistrāciju.

Kā norāda TM, tai ir jāizskata katrs reliģiskās organizācijas reģistrācijas pieteikums un jāsniedz atzinums par reliģiskās organizācijas vai tās iestādes statūtos (satversmē, nolikumā) norādīto darbības mērķu un uzdevumu atbilstību normatīvajiem aktiem, kā arī par to, vai reliģiskās organizācijas darbība (mācība) nevar apdraudēt cilvēka tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.

Atzinums var būt pozitīvs, norādot, ka draudze var tikt reģistrēta kā reliģiskā organizācija, vai negatīvs, norādot uz apstākļiem, kāpēc draudzes statūti neatbilst normatīvo aktu prasībām.

Attiecīgi Uzņēmumu reģistrs pēc tam pieņem lēmumu par draudzes reģistrāciju vai reģistrācijas atteikumu. Šāda Reliģisko organizāciju likumā noteiktā kārtība attiecās uz jebkuru pieteikumu, neatkarīgi no tā satura vai statūtos izklāstītās mācības.

Valsts institūcijām, ja tās neapmierina pieteikumu reģistrēt reliģisko organizāciju vai arī cita veida nevalstiskā sektora organizāciju, savs atteikums ir jāpamato, līdz ar to bez argumentācijas iztikt nevar.

Praksē ir gadījumi, kad TM norāda uz nepieciešamību papildināt statūtus, lai varētu sniegt atzinumu, un pēc statūtu papildināšanas, tiek sniegts atkārtots atzinums.


2014.gadā reģistrācija tika atteikta draudzei "Evaņģēliskā kristiešu draudze "Atdzimšana".

Draudzei tika norādīts uz nepieciešamību papildināt statūtus.

Pēc statūtu precizēšanas 2015. gadā draudze tika reģistrēta.


Savukārt Rīgas Pastafariānisma draudzes reģistrācija tika atteikta.

Draudze pārsūdzēja atteikumu tiesā un šobrīd tiek gaidīts tiesas nolēmums.


2015. un 2016.gadā divām organizācijām – Evaņģēliskās ticības kristiešu draudzei "River Rīga" un Reformātu Pārdaugavas draudzei tika norādīts uz nepieciešamību papildināt statūtus.

Pēc statūtu papildināšanas abas draudzes tika reģistrētas.


Vēl viena draudze, kurai pēc būtības tika atteikta reģistrācija 2010. gadā, bija Pirmā Rīgas Saentologu draudze, informē TM.

Draudze atteikumu nav apstrīdējusi vai pārsūdzējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!