Foto: F64

Nelicencēto TV straumēšanas vietņu bloķēšana ir vienu no iespējamiem instrumentiem, taču tas nedrīkst būt vienīgais pretpasākums, uzskata maksas TV piegādātāji "Lattelecom" un "Baltcom", komentējot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) ierosinājumus.

Iespējamie risinājumi nelicencēta audiovizuālā satura izplatīšanas ierobežošanai jāvērtē kompleksi - gan nozares kontekstā, gan kopējās tiesību sistēmas kontekstā, norāda "Lattelecom" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite.

"Mūsuprāt, interneta vietņu bloķēšana ir rūpīgi apspriežams un izvērtējams priekšlikums, kurā ir saskatāma racionāla iespēja patiešām ar praktiskiem paņēmieniem ierobežot nelikumīgu darbību TV satura izplatīšanā un stimulēt godīgu spēles noteikumu ievērošanu," pauž Bite.

Arī "Baltcom" atbalsta nelegālo TV piegādātāju darbības ierobežošanu, bloķējot to IP adreses, līdzīgi kā to dara Izložu un azartspēļu inspekcija ar azartspēļu lapām.

Vienlaikus "Baltcom" uzsver, ka ir nepieciešams uzraudzīt un cīnīties ar nelegālā TV satura izplatītājiem dažādās platformās, ne tikai interneta vidē.

"IP adrešu bloķēšana ir tikai viens no instrumentiem, ko var izmantot operatīvi, taču jāturpina darbs arī pie citu instrumentu izveides un ieviešanas praksē. Lai to varētu darīt, ir nepieciešama sakārtota likumdošana un tiesībsargājošo iestāžu vēlēšanās, zināšanas un pilnvaras rīkoties," norādīja uzņēmuma mārketinga daļas vadītāja Elizabete Podinska.

Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēji jau vairākkārt aicinājuši ieviest nelegālo TV satura piegādātāju kontroles mehānismus, norādot, ka nelegālie TV satura piegādātāji veicina nevienlīdzīgu konkurenci un kropļo tirgu. Turklāt nelegālais TV saturs iedzīvotājiem ir pieejams ne tikai internetā, bet to piedāvā arī daļa kabeļtelevīzijas un satelītu operatori.

Nelegālos TV piegādātājus izmanto nozīmīga Latvijas mājsaimniecību daļa - apmēram 20%. Tā ir būtiska tirgus daļa, un tie ir ievērojami līdzekļi, kas neienāk telekomunikāciju nozarē, reklāmas nozarē un valsts budžetā.

"Baltcom" klienti norādījuši, ka ir daudzi starptautiskie TV kanāli, kas būtu pieprasīti un iekļaujami "Baltcom" TV kanālu piedāvājumā. Taču šiem starptautiskajiem kanāliem līdz šim nav bijusi interese par Latvijas tirgu mazā auditorijas skaita dēļ. "Baltcom" pieļauj, ka, palielinoties legālo TV abonentu skaitam, arī vairāki starptautiskie TV kanāli varētu mainīt savu stratēģiju un uzsākt raidīt Latvijā.

"Papildus tam uzraugošajām institūcijām būtu jādomā, kā veicināt mājsaimniecības izmantot legālos TV pakalpojumus. Mēs uzskatām, ka ir divas iespējas, kā palielināt Latvijas mājsaimniecību skaitu, kas izmanto legālos TV pakalpojumus - pirmkārt, ierobežojot nelegālo TV piegādātāju darbību un, otrkārt, izglītojot iedzīvotājus, kādēļ abonēt legālo TV piegādātāju pakalpojumus," norāda Podinska.

Kā ziņots, lai veiksmīgāk cīnītos ar nelegālajiem televīzijas straumētājiem, NEPLP varētu rosināt pārkāpēju vietņu bloķēšanu, tikšanās laikā ar medijiem paziņoja NEPLP padomes loceklis Ivars Zviedris. Efektīgākai nelicencēto televīzijas piegādātāju apkarošanai NEPLP varētu pārņemt Izložu un azartspēļu inspekcijas pieredzi un sākt bloķēt pieeju pārkāpēju interneta domēniem un IP adresēm. Pagaidām gan tas neesot iespējams, jo neesot izstrādāta attiecīgi normatīvie akti un NEPLP nepietiekot kapacitātes šādu funkciju veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!