Foto: F64

Maksātnespējas administratoru darba regulējums un uzraudzība ir gan iepriekšējās, gan arī jaunās Saeimas darba kārtībā, tomēr saistība ar administratoriem atrodama ne tikai pretrunīgi vērtētos darījumos, bet arī partiju grāmatvedībā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) paudis pārliecību, ka ir jāmazina maksātnespējas administratoru ietekme uz politiku un politiķu ietekme uz maksātnespējas administratoriem. Šo ietekmi, viņaprāt, raksturo tas, ka politiskās partijas no šīs nozares pārstāvjiem saņem ziedojumus. Portāls "Delfi", izmantojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāzi, apkopojis informāciju par administratoru ziedojumiem politiskajiem spēkiem pēdējos divos gados.

Dāsnus ziedojumus saņēmušas teju visas Saeimā ievēlētās partijas -  Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība un "Saskaņa", "No sirds Latvijai", kā arī Saeimā neiekļuvušais spēks "Vienoti Latvijai".

Lielākos dāvinājumus politiķiem veltījuši administratori Arvīds Balodis, kas Nacionālajai apvienībai 2013. un 2014.gadā ziedojis kopumā 6,8 tūkstošus eiro, Zinta Zālīte-Rukmane, kas partijai "Vienoti Latvijai" atvēlējusi 8000 eiro, Ēriks Spurelis, kas gan "No sirds Latvijai", gan NA ziedojis pa 7000 eiro. Māris Sprūds 2014.gadā ZZS dāvinājis 14 000 eiro un vēl tādu pašu summu ziedojis arī "Centriskajai partijai Latvijas Zemnieku savienība", bet vēlāk gan anulēti 12 000 no šī ziedojuma.

Parlamentā neiekļuvusī "Vienoti Latvijai" savukārt no administratora Jāņa Maršāna saņēmusi 16 000 eiro.

"Saskaņa" no administratores Margaritas Mjadzelicas saņēmusi kopumā 10 000 eiro, savukārt "Vienoti Latvijai" no Jāņa Maršāna - 16 000 eiro.

Rasnačs atzinis, ka maksātnespējas administratoru ietekme uz partijām ir liela. Jāatgādina, ka viņa paša pārstāvētās Nacionālās apvienības iepriekšējais ģenerālsekretārs Aigars Lūsis pērnā gada rudenī atkāpās pēc tam, kad atklātībā nāca ziņas par viņa iesaistīšanos aizdomīgos maksātnespējas administratora Māra Sprūda darījumos ar vērtīgiem īpašumiem Ķīšezera krastā.

Kā daudzkārt vēstīts, Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus likumā, kas līdz ar tā sauktā nolikto atslēgu principa ieviešanu paredz arī maksātnespējas administratoru reformu. Proti, administratori tiks pielīdzināti valsts amatpersonām un uz tiem attieksies likumā noteiktie valsts amatpersonas amatu savienošanas ierobežojumi un pienākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!