Foto: PantherMedia/Scanpix

Tāpat kā 2017. gadā, arī šogad Maksātnespējas administrācija (MNA) pārbaudēs administratoru prakses vietās konstatējusi virkni pārkāpumu. Šogad līdz 21. maijam veiktajās 30 maksātnespējas procesu pārbaudēs 86% gadījumu konstatēti trūkumi un pārkāpumi administratoru rīcībā, informē MNA.

MNA direktore Inese Šteina akcentē, ka pārbaudes ir nozīmīgs uzraudzības līdzeklis, jo tikai klātienes pārbaudēs iespējams iegūt objektīvu un pilnīgu informāciju, kas nepieciešama savlaicīgai pārkāpuma konstatēšanai un tā novēršanai. Līdz ar to šogad plānots būtiski palielināt MNA veikto pārbaužu skaitu.

2018. gadā veikto pārbaužu rezultātā konstatēti dažādi trūkumi administratoru darbā un neatbilstība normatīvajā regulējumā noteiktajai kārtībai. Būtiskākie no tiem ir maksātnespējas procesa administrēšanai pieaicināti dažādi speciālisti, kuru atlīdzība segta no parādnieka naudas līdzekļiem, taču tas nav apstiprināts kreditoru sapulcē, kā arī savlaicīgi nav uzsākta parādnieka mantas pārdošana vai administrators nevar pierādīt faktisko izmaksu pamatotību.

Tāpat pieļauti tādi pārkāpumi kā MNA netiek nodrošināta iespēja iepazīties ar visiem maksātnespējas procesa lietas dokumentiem un netiek nodrošināta tiesiskās aizsardzības procesa uzraudzība atbilstoši normatīvajiem aktiem.

MNA sniegtie dati liecina, ka no šogad 30 veiktajām pārbaudēm tikai četrās MNA sniegusi pozitīvu atzinumu. 20 gadījumos MNA bijuši iebildumi, bet sešos gadījumos sniegts negatīvs atzinums.

MNA uzsver, ka kopš 2017. gada 1. jūlija, kad sāktas šādas pārbaudes, konstatēti pārkāpumi, kurus citādi būtu praktiski neiespējami konstatēt, piemēram, pilnvarojot citu administratoru, administrators pats selektīvi pilda pienākumus vai konstatēts atšķirīgs segto izmaksu un kreditoru sapulcē apstiprināto izmaksu apmērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!