Foto: DELFI

Kaut arī daudzās skaļās lietās kreditori norāda uz apšaubāmiem tiesnešu lēmumiem, līdz šim maksātnespējas jomā pret tiesnešiem nav ierosināts neviens kriminālprocess un nav izskatīta neviena disciplinārlieta, ziņo LTV raidījums "de facto".

Šonedēļ Augstākā tiesa atcēla kārtējo pirmās instances tiesas lēmumu lietā par 7,7 miljonu eiro kredīta "norakstīšanu" - "Tērbatas biznesa centrs" (TBC) aizņēmumu no "Swedbank". Uzņēmuma kreditoru vairākums bez "Swedbank" ziņas atlaida 80% bankas parāda. Šādu plānu apstiprināja tiesa, bet vēlāk tiesa arī lika dzēst kredīta ķīlu zemesgrāmatā.

Parāda "atlaišanu" legalizēja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, kuras piekritībā TBC nonāca nomainot adresi. Šajā tiesā vēlējušies nonākt daudzi maksātnespējīgi uzņēmumi, norāda raidījums.

Augstākā tiesa (AT) jau pirms gada atcēla vienu no Centra rajona tiesas lēmumiem. Izskatot lietu no jauna, iznākums daudz nemainījās. Šonedēļ AT Civillietu departaments paplašinātā sastāvā atkal atcēla pirmās instances spriedumu, un nosūtīja Ģenerālprokuratūrai un citām iestādēm blakus lēmumu par vairākiem iespējamiem likuma pārkāpumiem, tajā skaitā fiktīvu kreditoru iesaistīšanu, lai nodzēstu aizdevumu.

"Mēs pateicām, ka šāda prakse, ka samazina nodrošinātā kreditora prasību pretēji viņa gribai par 80%, tas ir nesamērīgi. Tas ir ārpus jebkuriem komercdarbības standartiem," Centra rajona tiesas sprieduma atcelšanu komentē AT tiesnesis Aigars Strupišs.

Vai Centra rajona tiesas tiesneši pieļāvuši tīšu pārkāpumu, rupju nolaidību vai nav pildījuši pienākumus, kas būtu par pamatu saukt viņus pie atbildības, Strupišs nespēj pateikt: "Lai pierādītu kādu no šiem trijiem [pārkāpumiem], ir nepieciešami citi fakti, nekā mēs skatījām šajā lietā."

TBC un "Swedbank" lietā vairākus lēmumus pieņēmuši tiesneši Raimonds Buls un Velga Gailīte. Viņi "de facto" sniegt interviju negribēja. Gailīte miljoniem vērās ķīlas dzēšanu rakstiskā atbildē skaidroja ar to, ka īslaicīgās finanšu grūtībās nonākuša komersanta aizsardzībai "paredzēti vairāki ierobežojumi, kas var skart komercdarbības kreditoru intereses."

Centra rajona tiesas priekšsēdētāja Sandra Meliņa, kas arī intervijai nepiekrita, rakstiski LTV atbildēja, ka viņai nav pamats domāt, ka kāds tiesnesis nav iedziļinājies lietas būtībā un apzināti pieņēmis nelikumīgu nolēmumu.

Vairākas maksātnespējas lietas, tajā skaitā TBC darbības, izmeklē policija. Ierosināt kriminālprocesu tieši pret tiesnesi var ģenerālprokurors, bet maksātnespējas lietās tas nav noticis.

"Jā, es saprotu, ka [vairāki maksātnespējas] procesi izskatās ļoti šaubīgi, bet, nesaņemot dokumentālu apliecinājumu, pārmest tiesnesim es kā ģenerālprokurors to nevaru darīt. Man kriminālprocesa uzsākšanai pret tiesnešiem jābūt pamatojumam," saka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ir gadījumi, ka tiesneši nonāk disciplinārkolēģijas priekšā. Piemēram, jau pieminētais tiesnesis Buls pirms nedēļas saņēma rājienu. Taču disciplinārkolēģija nav skatījusi nevienu tiesneša pārkāpumu maksātnespējas lietās. Ne tieslietu ministrs, ne tiesu priekšsēdētāji, tajā skaitā Augstākās tiesas priekšsēdētājs, nav redzējuši pamatu rosināt pret tiesnešiem šādas lietas.

Pirmo disciplinārlietu pret tiesnesi maksātnespējas jomā kolēģija skatīs šomēnes. Kāda tiesnese pieņēmusi lēmumu lietā, kad lieta vairs tiesā neatradās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!