Valdība otrdien atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotās Maksātnespējas politikas attīstības pamatnostādnes 2016.-2020.gadam un to īstenošanas plānu. Savukārt tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), komentējot pret sevi vērsto anonīmo izdevumu "Losis", atzina, ka tas ir speciāli publicēts pirms pamatnostādņu apstiprināšanas. Saistībā ar izdevumu Rasnačs jau vērsies tiesībsargājošās iestādēs par neslavas celšanu.

Tiek plānots, ka ir jāpabeidz uzsāktā administratoru profesiju reforma, jāpaplašina personu loks, kuras ir tiesīgas pildīt administratora pienākumus, kā arī jādefinē minimālās administratora amata prasības un jānodrošina, ka profesijā strādā tikai kvalificēti administratori ar nevainojamu reputāciju, uzsvēra TM valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina.

Gan tieslietu ministrs, gan viņa padomnieks Mārtiņš Lazdovskis akcentēja to, ka pamatnostādnes paredz lielāku lomu maksātnespējas procesā kreditoram. Proti, viņi varētu izvēlēties administratoru vai nomainīt to, ja administrators nerīkojas kreditoru interesēs. Lazdovskis uzsvēra, ka kreditoru loma maksātnespējas procesā ir iestrādāta pamatnostādnēs, bet tā nevar tikt skatīta atsevišķi no tiesas lomas stiprināšanas.

Plānots, ka kreditoru loma maksātnespējas procesā tiks palielināta no 2018. gada janvāra. "Tas ir ātrākais kompromiss, kad tas ir iespējams," pauda ministrs. "Mēs savu darbu esam izdarījuši, bet lielākais darbs būs parlamentam." Vienlaikus Rasnačs akcentēja, ka publiskie administratoru darbību pārskati būs pieejami plašākai sabiedrībai, tādējādi nodrošinot nozares caurspīdīgumu. Pamatnostādnes gan ir tikai konceptuāls dokuments, tam vēl sekos likumdošanas izstrāde, kura notiks ciešā sazobē ar uzņēmējorganizācijām, kā tas ir noticis līdz šim.

Savukārt, komentējot pret sevi vērsto izdevumu "Losis", Rasnačs uzsvēra, ka šis izdevums speciāli publicēts pirms TM izstrādāto pamatnostādņu apstiprināšanas valdībā. Ministrs skaidroja, ka viņa rīcību neviens ar šādiem izdevumiem neietekmēs. Saistībā ar izdevumu Rasnačs vērsies tiesībsargājošās iestādēs par neslavas celšanu. Saukt vārdus, kuri varētu būt pret Rasnača vērstās kampaņas iniciatori, ministrs izvairījās. Tik noteica, ka uz apsūdzēto sola redz vismaz trīs cilvēkus.

Pamatnostādnēs iekļauto uzdevumu izpildi koordinēs TM.

Pamatnostādnes bija plānots skatīt jau pagājušajā nedēļā, tomēr "Vienotības" iebildumu dēļ tas netika darīts. "Vienotība" uzsvēra, ka Maksātnespējas politikas attīstības pamatnostādnes 2016.-2020. gadam jāparedz skaidrs maksātnespējas procesa un tiesiskās aizsardzības procesa nodalījums.

Vēstīts, ka pēc tikšanās ar Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvjiem pirmdien, 5. septembrī, premjers Māris Kučinskis (ZZS) uzsvēra: "Mums ir jāapzinās šis reformas nozīmīgums uzņēmējdarbības vides sakārtošanā. Tāpēc jāapzinās, kādi jautājumi jāatrisina ātri, bet kādi - ilgtermiņā. Mēģinot atrisināt visas problēmas uzreiz, mēs reformu efektīvi nevarēsim realizēt."

Tāpat ziņots, ka no 1. septembra Maksātnespējas likumā ir paredzēts pienākums advokātiem, kas vienlaikus ir arī maksātnespējas procesa administratori, iesniegt valsts amatpersonas deklarāciju, lai nodrošinātu maksātnespējas procesa atklātību, caurskatāmību un efektīvāku viņu darbības kontroli.

Pret jaunajām normām vērsusies Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP). Padome augusta beigās nosūtīja Saeimai vēstuli aicinot nekavējoties veikt grozījumus Maksātnespējas likumā un likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, lai novērstu valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, jo tas apdraud advokātu neatkarību un to klientu konfidencialitāti.

Kā liecina Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas apkopotā informācija, valsts amatpersonas statusa dēļ darbību maksātnespējas procesa administratora profesijā pārtraukušas 35 personas, tajā skaitā 22 zvērināti advokāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!