Foto: Saeimas administrācija

Lai arī Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija pārmet, ka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) atteicies no iecerētās reformas maksātnespējas jomā, viņš uzsver, ka tā tiks īstenota.

"Maksātnespējas procesa uzraudzības un administratoru profesijas reforma ir nepieciešama un tā tiks īstenota," portālam "Delfi" Rasnača viedokli pauda ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Rasnačs gan Maksātnespējas jautājumu konsultatīvajā padomē, gan 100 dienu preses konferencē ceturtdien iepazīstinājis ar plānotajām izmaiņām reformas īstenošanā, uzsverot, ka reformu iespējams pabeigt divu līdz sešu gadu laikā. Uzraudzības sistēmas nodošana pašu profesijas pārstāvju rokās ir iespējama, kad maksātnespējas procesa administratoru profesijas pārstāvji spēs izveidot stipru pašpārvaldi, spēs pilnveidot savu kvalifikāciju un spēs nostiprināt savas profesijas reputāciju sabiedrībā, viņš skaidro.

Ministrs pauž nožēlu, ka organizācijas pārstāvji  nav sapratuši šīs reformas mērķi, norāda Vitenburgs.

Administratoru asociācija atsaucas uz Rasnača teikto Maksātnespējas jautājumu konsultatīvajā padomē, no kā esot secināms, ka ministrs atsakās no savas iecerētās reformas maksātnespējas jomā.

"Ministrs 100 dienas uzturēja intrigu par to, ka viņš iecerējis kardinālas pārmaiņas un uzlabojumus maksātnespējas nozarē, taču pēkšņi ir mainījis savas domas un faktiski pateicis, ka maksātnespējas nozares sakārtošanai nepievērsīsies, jo atbalsta Saeimā jau 2014.gada janvārī iesniegtos priekšlikumus," norāda Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

Asociācija pauž neizpratni par to, ka ministrs savas domas mainījis pāris dienu laikā, jo vēl nesen izklāstījis savu redzējumu un ieceres attiecībā uz maksātnespējas nozares turpmāko attīstību, piemēram, pašpārvaldes stiprināšanu un statusa maiņu administratoriem, pavēstīja
Administratoru asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Plūmiņa.

Pēc Cera teiktā, ministrs ir augstākā valsts amatpersona, kas lemj par tiesību politikas attīstību un no kura tiek sagaidīta argumentēta un saprotama nozares attīstības stratēģija un konkrēts plāns. "Ministra domas nedrīkst krasi mainīties katru dienu - tas ir nenopietni un neprofesionāli, turklāt rodas jautājums, kas ir noticis šo pāris dienu laikā, lai ministrs atteiktos no savas pozīcijas, kas aktīvi tika pausta trīs mēnešu garumā?" vaicā Cers.

Reformas maksātnespējas nozarē ir ļoti nepieciešamas, un par konkrētiem juridiskiem risinājumiem ir jādiskutē plašā ekspertu lokā, viņš uzsver.

Jau vēstīts, ka Rasnačs iepriekš izteicies, ka maksātnespējas procesa administratori obligāti ir jāiekļauj tiesu sistēmai piederīgajās profesijās - gadījumā, ja tas netiks darīts, politiskā ietekme uz viņiem saglabāsies.

Tieslietu ministrija piedāvā maksātnespējas procesa administratoru profesijas reformu veikt divās daļās - gan ilgtermiņa risinājumu, paredzot to kā brīvu juridisku profesiju ar stipru pašpārvaldi, gan īstermiņa risinājumu, pārejas posmā uzlabojot administratoru darbības uzraudzības sistēmu, tostarp administratīvo pārkāpumu, ētikas normu un profesionālās darbības pārkāpumu izvērtēšanas procedūras.

Iepriekš ministrs solīja, ka TM tuvākajā laikā sagatavos konkrētus priekšlikumus īstermiņa risinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!