Foto: F64
Svinga klubā "Kamilla", kuram jau pirms diviem gadiem pieteikta maksātnespēja, Valsts darba inspekcija (VDI) un policija konstatējusi virkni pārkāpumu.

Marta beigās VDI kopā ar specvienību "Alfa" veica reidus dažādās izklaides vietās Rīgā, tostarp masāžas salonos un kādā iepazīšanās svinga klubā "Kamilla" Brīvības ielā, kas pieder SIA "Arlēna". VDI galvenā valsts inspektore Baiba Puķukalne portālam "Delfi" pastāstīja, ka, ierodoties "Kamillā", atklājies, ka kluba īpašnieks jau divus gadus ir pieteikts kā maksātnespējīgs un tiesa tam iecēlusi maksātnespējas administratoru. Neskatoties uz to, uzņēmums joprojām veicis saimniecisko darbību, par to valstij nemaksājot nodokļus.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava portālam "Delfi" apstiprināja, ka 26.martā policija kopā ar VDI devās reidā pa masāžas klubiem un līdzīgām iestādēm Rīgā. Pārbaužu laikā sāktas 17 administratīvās lietvedības par dažādiem pārkāpumiem, tostarp prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpumiem, akcijas preču aprites pārkāpumiem un citām nelikumībām. Uzņēmumos atklāts arī liels daudzums nelegālā alkohola.

Atsauces internetā par klubu liecina, ka tajā nodarbina virkni meiteņu, kuras iesaistās seksuālās darbībās ar apmeklētājiem, pārbaužu laikā iejūkot pūlī ar apmeklētājiem, tādēļ viņas identificēt ir praktiski neiespējami.

VDI portālam "Delfi" pastāstīja, ka pārbaudes laikā klubā bija ap 30, 40 kailu cilvēku, un pie sienas saliktie pasākumu kalendāri, dzērienu kartes, informācija internetā liecināja, ka pasākumi tur notiek aktīvi. To, ka klubā regulāri ir apmeklētāji un notiek skaļi pasākumi, VDI apliecināja arī klubam blakus dzīvojošie cilvēki. Informācija par klubu liecina, ka vīriešiem par ieeju tajā jāmaksā 25 lati, bet sievietēm tā ir bez maksas. Taču sievietes klubu drīkst atstāt tikai kopā ar kādu no atnākušajiem vīriešiem, jo "katram ir jābūt apmierinātam".

Satiktās darbinieces stāstīja, ka klubā strādā kā administratores vai garderobistes, taču līgumi ar uzņēmumu nevienai slēgti nebija. Tiesa, kā norāda VDI, uzņēmumam, kuram pieteikta maksātnespēja, jāievēro tādas pašas likumdošanas prasības kā jebkuram citam uzņēmumam.

VDI informē, ka klubā ir antisanitāri apstākļi, darbiniekiem nav veselības pārbaužu, instrukciju par darba drošību un pieļauti citi pārkāpumi.

Masāžas salonus, striptīza klubus un līdzīgas vietas VDI kopā ar policiju apseko vismaz reizi mēnesī un parasti atklāj pārkāpumus. Šajā gadījumā VDI vēl nav beigusi pārbaudi, tāpēc par to, cik lielas soda naudas uzņēmumam būs jāmaksā un kā sodīs maksātnespējas administratoru, kuram ir visa atbildība par uzņēmumu, vēl nav zināms. Parasti minimālais sods ir 750 lati, bet, ja pārkāpumi ir konstatēti atkārtoti – 5000 lati. VDI norāda, ka parasti šādi klubi samaksā soda naudas un turpina nelegāli darboties tālāk.

Gadījumā, ja iestādē 50% no darbiniekiem strādā nelegāli, to var slēgt, taču VDI norāda, ka praksē neviens tāds gadījums nav bijis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!