Foto: stock.xchng
Latvijā malkas cenas jaunajā apkures sezonā būs par aptuveni 10-20% augstākas nekā pagājušajā ziemā, aģentūra BNS uzzināja, aptaujājot uzņēmumu pārstāvjus.

Prognozējot malkas cenas apkures sezonai, mežizstrādes uzņēmuma "Krauzers" pārstāvis Elvis Hermanis sacīja, ka, salīdzinot ar pašreizējo situāciju, cenas līdz apkures sezonas sākumam būtiski nemainīsies un būs 19 latu par kubikmetru malkas. Viņš norādīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieprasījums pēc malkas nav mainījies, savukārt malkas cenas ir palielinājušās par diviem līdz trim latiem par kubikmetru. Pēc aģentūras BNS aplēsēm, šogad malka maksās par 10-20% dārgāk nekā pērn.

Uzņēmuma "Loggers" īpašnieks Andris Klodāns pastāstīja, ka, sākoties apkures sezonai, malkas cenas varētu būt līdz 20 latiem par kubikmetru. Viņš arī teica, ka šogad malkas cenas ir palielinājušās par 30%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Savukārt biedrības "Latvijas biomasas asociācija "LATbio"" valdes loceklis Didzis Palejs norādīja, ka malkas cenas pašlaik, salīdzinot ar pērno gadu, ir palielinājušās, bet, apkures sezonai sākoties, tās saglabāsies pašreizējā līmenī vai pat mazliet kritīsies – par aptuveni vienu latu kubikmetrā.

Viņš paskaidroja, ka cenas ir atkarīgs no tā, cik lielu iespaidu uz skaldīto malku atstās papīrmalkas pieprasījuma kritums. "Pieprasījums pēc papīrmalkas krītas, un līdz ar to krītas arī papīrmalkas cenas, tādējādi papīrmalka varētu ietekmēt skaldītās malkas tirgu un tirgotājiem, lai tie spētu pilnvērtīgi konkurēt, ziemas periodā, iespējams, būs jāpazemina skaldītās malkas cenas," prognozēja Palejs.

Uzņēmums "Krauzers" dibināts 1998.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir 453,1 tūkstotis latu, un tā īpašnieki ir Andis Araks (50%) un Kaspars Eihe (50%).

Savukārt "Loggers" dibināts 2008.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir tūkstotis latu, bet vienīgais īpašnieks – Andris Klodāns.

Biedrība Latvijas biomasas asociācija "LATbio" dibināta 2008.gadā. Asociācijas galvenie mērķi ir veicināt biokurināmo, tostarp koksnes, izmantošanu enerģētikas nozarē, veicināt biokurināmo ražošanu, pārstāvēt un lobēt biokurināmā ražotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!