Foto: LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jāatsakās no neproduktīvas retorikas pret Bašara al Asada "necieņas vērto režīmu" Sīrijā, paziņojuši Eiropas Parlamenta deputāti Jana Toma no Igaunijas un Andrejs Mamikins (S), kuri pirms pāris dienām atgriezušies no vizītes Alepo un Damaskā.

Kā informēja Adreja Mamikina birojā, politiķis ir saklausījis pozitīvas izmaiņas Eiropas Komisijas (EK) un ES augstās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni paziņojumā par Sīriju. Viņa esot norādījusi, ka "ES pielietos maksimālas pūles, lai izvairītos no Sīrijas valsts administrācijas sabrukuma", un ka noteiktos apstākļos, "ES ir jānodrošina divpusējas attiecības ar Sīrijas valdību (...) ekonomiskās attīstības interesēs un jautājumos, kas saistīti ar pārvaldes problēmām".

Toma un Mamikins jūtot "vislielāko gandarījumu, ka ES galvenā diplomāte Mogerīni ir atteikusies no neproduktīvas retorikas pret Asada "necieņas vērto režīmu"".

"Privātās sarunās daudzi Eiropas diplomāti jau sen ir pauduši viedokli, ka ES sankciju ieviešana pret oficiālo Damasku ir trieciens vienkāršajai Sīrijas tautai, kas ir smagi cietusi sešus gadus ilgajā pilsoņu karā. Beidzot tas ir kļuvis skaidrs visaugstākajā ES valdības līmenī," izteicies Mamikins.

Savukārt Toma domājot, ka Tuvo Austrumu ekspertiem un nopietniem diplomātiem jau pašā Sīrijas konflikta sākumā esot bijis skaidrs, ka "Asadu divos gados neizdosies tik vienkārši "pārmest pār kārti", jo viņu atbalsta liela daļa iedzīvotāju". "Tagad, kad visiem ir kļuvis skaidrs, ka Asads neies prom, eiropieši ir pauduši gatavību sadarboties. Labāk vēlāk, nekā nekad," piebildis Mamikins.

Abi deputāti apmeklēja Sīriju, pēc pašu vārdiem, Eiropas Parlamenta neoficiālās delegācijas "Mierīgas noregulēšanas atbalstam" sastāvā. Sīrijā delegācijas tikusies ar ANO mītnes pārstāvjiem Damaskā, Sīrijas Sarkanā Pusmēness pārstāvjiem Alepo, valsts reliģiskajiem līderiem, Asadu, parlamenta spīkeri Hadiju Abasu, ar valdošo frakciju un opozīciju, Sīrijas ārlietu ministru Validu Mualemu un Čehijas vēstnieci Sīrijā Evu Filippi.

Eiroparlamentārieši, kas apvienojušies šajā grupā, uzskatot par savu pienākumu atjaunot pilnvērtīgu dialogu ar Sīrijas tautu, "sankciju atcelšanu, kas nodara milzīgus zaudējumus civiliedzīvotājiem, un atbalsts konflikta noregulēšanai mierīgā ceļā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!