Foto: Eiropas Parlaments
Eiropas Parlamenta (EP) vadība pagājušajā nedēļā apsprieda Eiroparlamenta ēkas Briselē globālo pārbūves projektu, kurš kā vienu no iespējām paredz nojaukt veco ēku, kurā notiek plenārsēdes, un celt tās vietā jaunu. Latvijas eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins (Eiropas Sociālistu partija) paziņojumā medijiem skaidro, ka ir pret šādu variantu.

"Politico" iepriekš ziņoja, ka centrālā ēka Briselē, kas ir 24 gadus veca, neatbilst drošības standartiem, tāpēc norit diskusijas par tās nojaukšanu vai renovāciju. EP pārstāvji gan apgalvoja, ka tuvākajā laikā vērienīgas pārmaiņas Eiroparlamenta namu negaida.

Neskatoties uz EP skaidrojumu, Mamikins publiski paudis bažas par esošo ēkas stāvokli.

Vēstulē EP prezidentam Antonio Tajāni Mamikins pieprasījis paskaidrojumus par jaunās ēkas prognozētajām izmaksām, kas, kā norāda deputāts, veido 430 miljonus eiro, turpretī vecās ēkas būvniecība, kas notika 1993. gadā, izmaksājusi vienu miljardu eiro.

"Esmu kategoriski pret tāda veida avantūrām. Jau tagad ir skaidrs, ka izmaksas būs lielākas! Parlamentam nav jātērē tik milzīga summa savam komfortam un jauniem restorāniem," viņš skaidro, piebilstot, ka ēka nav "vienreizējās lietošanas plastmasas glāze, kuru pēc lietošanas var nedomājot izmest".

Tā kā ēka atrodas sliktā stāvoklī pēc salīdzinoši neilgas ekspluatācijas, eirodeputāts lūdz atrast atbildīgos un saukt tos pie atbildības. "Katrai kļūdai ir vārds un uzvārds. Ēkā, kura ir izmaksājusi miljardu, nav jāiebrūk jumtam!" minējis deputāts.

Tikmēr EP deputāte Inese Vaidere (Eiropas Tautas partija) portālam "Delfi" atgādina, ka celtniecības eksperti no Francijas un Vācijas, izpētot ēku, ir atzinuši, ka tā neatbilst Eiropas celtniecības standartiem. Tomēr nekāds lēmums par tālāko rīcību šobrīd nav pieņemts.

"Cik man zināms - pētījumu secinājumos ir teikts, ka ēkai ir nepieciešama renovācija, pārbūve vai pat pilnīga nojaukšana. 4. aprīlī apstiprinātajā EP ziņojumā "par Eiropas Parlamenta 2018. finanšu gada ieņēmumu un izdevumu tāmi" prasījām plašāku informāciju par ēkas atjaunošanas projektu un tā potenciālajam izmaksām. Tālāk Budžeta komitejā izvērtēsim potenciālās rīcības iespējas, lai nodrošinātu, ka ēka atbilst drošības prasībām. Uzskatu, ka izvēlei noteikti jābūt par labu ekonomiski izdevīgākajam no variantiem," viņa sacīja.

Foto: LETA

"No personīgās pieredzes, esmu novērojusi, ka Briselē ēkas tiek celtas un jauktas nost ārkārtīgi strauji. Sarunās ar ekspertiem, tie ir atzinuši, ka ēkas tiek būvētas ar īsiem ekspluatācijas termiņiem, un visbiežāk tās nojaukt un uzbūvēt vietā jaunu ēku ir lētāk un vienkāršāk, nekā renovēt esošo ēku. Vēlos piebilst, ka Brisele ir pārblīvēta ar Eiropas institūciju ēkām. Ja ēku pārbūve ir nepieciešama, tad varbūt labāk tām mājvietu izvēlēties kur citur, vai tā būtu Strasbūra vai kāda cita pilsēta, jo Briselē ir problēmas gan ar transportu, gan vispārējo organizētību. Tajā pat laikā - ņemot vērā, ka daudzi ierēdņi, kā arī deputāti šeit ir iegādājušies sev mājokļus, šāds priekšlikums viennozīmīgi izraisītu ekonomisko pretestību," portālam "Delfi" prognozē deputāte.

"Delfi" jau ziņoja, ka 2008. gada augustā iebruka Briseles EP ēkas galvenās sēžu zāles jumts. Tolaik zāle neviens neatradās. Sēdes laikā telpā būtu atradušies simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!