Foto: LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) iepriekš ir mēģinājis Andreju Mamikinu piespiest pieņemt darbā birojā Briselē savu bijušo sievu Jeļenu Ušakovu, intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" sacījis Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Mamikins. Tas arī izskaidrojot, kāpēc šķīrušies politiķa un viņa partijas "Saskaņa" ceļi.

Raidījums norāda, ka viena no retajām kļūdām, ko partijas vadītāja amatā ir atzinis arī Ušakovs, ir bijušā žurnālista Mamikina virzīšana uz EP. To "Saskaņas" vadītājs paziņojis iepriekšējā partijas kongresā.

Intervijā "Nekā personīga" Mamikins tagad atklājis, ka domstarpību iemesls ir bijis Ušakova mēģinājums piespiest viņu pieņemt darbā birojā Briselē savu bijušo sievu Jeļenu. Šobrīd Mamikins sadarbojas jau ar Tatjanas Ždanokas vadīto prokremlisko Latvijas krievu savienību, bet "Saskaņas" mēģinājumus kļūt par eiropeisku sociāldemokrātisku partiju viņš uzskata par veltīgiem, jo partijā nav demokrātijas, visu nosakot Ušakovs.

Arī no Kremļa zīmoga latviešu vēlētāju acīs partija vaļā netikšot, pārliecināts ir Mamikins.

"Es biju no tiem nedaudzajiem cilvēkiem "Saskaņā", kas atteicās pildīt neapdomīgi visus Ušakova rīkojumus vai pavēles. Es viņam ik pa laikam teicu – nē. Tā es nedarīšu, nē tur es nepiedalīšos. Es teicu nē ļoti bieži un kaut kādā brīdī es saprotu, ka viņš vienkārši atteicies runāt ar mani," klāsta Mamikins.

Nesaskaņu pamatā bijis arī jautājums par cilvēku iekārtošanu viņa birojā Briselē, kas Mamikinam nemaz nepaticies. "Es pateicu nē un viņš man atbildēja, nu tad gaidi problēmas. Tevi neredzēs visi partijas biedri. Tevi neieredzēs visi žurnālisti, tāpēc ka esi "viskačka" politikā, kaut gan bijušais žurnālists. Tā bija pēdējā frāze, ko man pateica Nils. Mēs atvadījāmies, es pateicu priecīgas Lieldienas, tas bija aprīlis, Lieldienu nedēļā. Kopš tā laika mēs nekomunicējam, bet atkritumus uz āru es nenesu, faktiski visu šo periodu klusēju un turpināju strādāt," stāstījis politiķis.

Taujāts, vai par cilvēku iekārtošanu darbā bija runa par Jeļenu Ušakovu, viņš raidījuma apstiprina – "tajā skaitā par viņu, jā. Tur bija vēl trīs palīdzes, kas strādāja Rīgas domē kā Ušakova palīdzes, un vienlaikus fiktīvi manas palīdzes."

"Diemžēl, tas ir tāds stils, es nezinu, saka, ka visām latviskām partijām, visām latviešu partijām arī Latvijā, bet nu tas ir tas stils – "Saskaņai" savus cilvēkus amatos pašvaldībās, valsts struktūrās. Nu zinu, ka kaut kas līdzīgs ir arī Vācijā un Francijā, korupcijas skandāli, par ko mēs lasām avīzēs visur. Bet man šķiet tādā apmērā un mērogā ne Francijā, Vācijā, ne Luksemburgā tā netiek darīts," stāstījis Mamikins.

"Bija runa par to, lai Jeļena strādātu Briseles ofisā par akreditētu parlamenta asistenti. Par Briseles palīgu. Man pirmām kārtām nebija opcijas, nebija vietas. Vajadzēja atlaist cilvēku, kurš reāli strādā, un uz to es nebiju gatavs, jo cilvēki uzrunāti, pieņemti darbā, gadu jau atstrādājuši, nu mazliet mazāk un tagad pateikt viņiem amatā, tāpēc ka vajag kāda sievu iekārtot. Nu es nebiju gatavs tam, sāku aizstāvēt savus cilvēkus un konflikts turpinājās," atzinis Mamikins.

"Es principā pateicu, ka nē, tā nebūs, nu nē. Nu "sorry", nu tā nebūs," tagad lepojas Mamikins.

"Delfi" jau ziņoja, ka Mamikins 2014. gada maijā kandidēja EP vēlēšanās no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" saraksta un tika ievēlēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!