Par 2014.gada kukaini Latvijas Entomoloģijas biedrība (LEB) izvēlējusies Mannerheima īsspārni (Oxyporus mannerheimii), piektdien vēsta portāls "Dabas Dati".

Tas ir dažādas cepurīšu sēnes un piepes apdzīvojoša vaboļu suga. Citu sēnēs sastopamo kukaiņu vidū šī suga izceļas ar savu interesanto izskatu un aizsargājamas sugas statusu, orāda portālā.

Mannerheima īsspārnis ir neliela, septiņus līdz deviņus milimetrus gara, spoži melna vabolīte ar slaidu ķermeni un saīsinātiem segspārniem. Šī suga ir nosaukta pazīstama somu kukaiņu pētnieka Kārļa Gustava Mannerheima vārdā.

Pirmais, kas parasti pievērš cilvēku uzmanību, ieraugot Mannerheima īsspārni uz kādas baravikas virsmas, ir tā neparastais galvas izskats. Vabolei ir salīdzinoši neproporcionāli liela, gandrīz četrstūraina galva, kas ir tikpat plata kā pārējais ķermenis. Galvas priekšā ir novietots milzīgu žokļu pāris, kas atstāj "līdz zobiem apbruņota" kukaiņa iespaidu, vēsta portāls.

Mannerheima īsspārnim Latvijā ir līdzīgas vēl divas citas, biežāk sastopamas šīs pašas ģints sugas, taču to ķermenis nav vienkrāsaini melns.

Šī gada kukainis ir sastopams uz dažādām sēnēm, galvenokārt baravikām un bērzu bekām, retāk - piepēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!