Foto: Shutterstock
Informācijas trūkuma dēļ izbeigta administratīvā pārkāpuma lietvedība pret uzņēmuma "Mārtiņa beķereja" īpašnieku Mārtiņu Kalniņu, kurš nomedījis medņu gaili, portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas reģionālās virsmežniecības vecākais medību inspektors Juris Nagainis.

Jau ziņots, ka uzņēmuma "Mārtiņa beķereja" īpašnieks Mārtiņš Kalniņš savā "Instagram" kontā padižojies ar nomedītu medni. Latvijā medņu medības pavasarī ir ar likumu aizliegtas kopš 2011. gada. Kalniņš taisnojies, ka mednis nemaz nav nomedīts Latvijā. "Mednis tika nomedīts legālās viesmedībās ārpus Latvijas, Somijā," apgalvoja Kalniņš, uzsverot, ka "par medībām viedokļi vienmēr ir bijuši dažādi". "Mārtiņa beķerejas" īpašnieka ievietotais fotoattēls izraisīja pamatīgu sašutumu sociālo tīklu lietotāju vidū.

Mednis (Tetrao urogallus) Latvijā ir limitēts medījamais putns, tāpat kā rubenis un citi dzīvnieki - alņi, staltbrieži, stirnas, mežacūkas, lūši un vilki. Likumā atzīmēts, ka medņus var medīt no 1. septembra līdz 31. decembrim.

Valsts meža dienests (VMD) pirms krietna laika nosūtījis pieprasījuma vēstuli Somijas Lauksaimniecības un Mežsaimniecības ministrijai, kas varētu sniegt papildu informāciju par Kalniņa medībām Somijā. Tiesa, ministrija vairāku mēnešu garumā tā arī nav sniegusi atbildi Latvijas institūcijām.

"Diemžēl neesam saņēmuši atbildi un nu jau vairs neceram to saņemt," portālam "Delfi" atzina VMD medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

To portālam "Delfi" apstiprināja arī Rīgas reģionālās virsmežniecības vecākais medību inspektors, norādot, ka atbilde no Somijas valsts institūcijām tā arī netika saņemta. "Informācija, kas tika iegūta no notikumā iesaistītajām personām bija nepietiekoša, lai varētu uzskatīt, ka medņu gailis nomedīts nelikumīgi," portālam "Delfi" sacīja Nagainis.

"Mārtiņa beķerejas" īpašnieks Latvijas institūcijām atkārtoti paskaidrojis, ka putnu nomedījis Somijā. "Diemžēl mūsu rīcībā nebija neapšaubāmi pierādījumi tam, ka Kalniņš medņu gaili būtu nomedījis Latvijā," uzsver Nagainis.

Tāpat vēstīts, ka pagājušā gada decembrī sociālajā tīklā "Twitter" raisījās plaša diskusija par mednieces Gunitas Kaņepes portālā "medniekiem.lv" ievietotu fotogrāfiju, kur viņa redzama kopā ar pašas nomedīto lūseni. "Mans pirmais medījums ar pirmo un līdz šim vienīgo šāvienu pa zvēru kolektīvajās medībās. Mastā bija ielenkti lūšu mamma ar mazajiem! Mazie palika nenomedīti, bet lūsene nāca tieši man pretī," teikts ierakstā.

Daudzi tvitera lietotāji uzskatīja, ka medniece rīkojusies nežēlīgi un neētiski, nogalinot mazo lūsēnu māti, lai gan lūšu medības Latvijā ir atļautas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!