Foto: LETA

Rīgas rajona tiesas tiesnesis Raimonds Buls studē māszinības, jo uzskata, ka studijas sniedz tiesnesim nepieciešamās zināšanas, vēsta žurnāla "Ir" portāls "irir.lv".

Buls Paula Stradiņa medicīnas koledžā māszinības studē tiesas darba laikā. Tiesneša ieskatā viņš tādējādi īsteno likumā paredzēto tiesneša pilnveidošanos, kas pastāvīgi jāveic karjeras laikā. Portāls Bula paskaidrojumus saņēmis caur tiesas priekšsēdētāju Inesi Siliņeviču, kura par tiesneša "paralēlo dzīvi" uzzinājusi no žurnāla "Ir".

Tiesnesis Buls priekšsēdētājai skaidrojis, ka māszinību studijās apgūst tiesneša darbam nepieciešamās prasmes – datorzinības, civilo aizsardzību, saskarsmes psiholoģiju, lietvedību, uzņēmējdarbību, "bērnu periodu", angļu un latīņu valodu, kā arī pilnveido zināšanas par normatīvajiem aktiem. "Arī mācību priekšmetus, kuros iepazīstu zinātnes atziņas, kas man — kā tiesnesim — ir nepieciešamas, lai novērtētu pierādījumus civillietās, piemēram, kurās tiek lemts par personu rīcībspējas ierobežošanu," teikts Bula skaidrojumos.

Priekšsēdētāja Siliņeviča šobrīd nav izlēmusi par disciplinārlietas ierosināšanu pret Bulu. Lai gan tiesneša studijas dienas nodaļā pārklājas ar tiesas darba laiku, Siliņeviča lēmumu pieņems pēc pilnīgas informācijas ievākšanas un izvērtēšanas.

Tiesas priekšsēdētāja uzsver, ka likums tiesnešiem nenosaka darba dienas un nedēļas ilgumu, bet darba kvalitāte nav atkarīga no tiesā pavadīto stundu skaita. "Tiesnešu darbs savā būtībā ir radošs, kas nevar tikt pakļauts stingrai darba laika uzskaitei," skaidro Siliņeviča. Vienlaikus tiesas darba uzskaites tabulās redzams, ka Buls no 2017. gada septembra prombūtnē bijis vien savā atvaļinājumā.

Vēstīts, ka žurnāls "Ir" tiesnesi Bulu Rīgas rajona tiesas darba laikā sastapa Jūrmalas slimnīcā, kur māszinību pirmkursnieks iet praksi. Kā "Ir" skaidroja slimnīcas virsmāsa Rita Rozentāle, Buls ir praksē slimnīcā ar oficiālu nosūtījumu no Stradiņa medicīnas koledžas un nevienu prakses dienu nav nokavējis. "Viņš ļoti labi veic savus pienākumus. Es vienkārši priecājos par šo praktikantu," žurnālam sacīja Rozentāle. To, ka viņš ir tiesnesis, virsmāsa neesot zinājusi.

Ziņots, ka "Ir" pētījumā par aizdomīgām maksātnespējas lietām tiesnesis Buls izrādās līderis — pie viņa visbiežāk nonākušas firmas, kas pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesa mainījušas juridisko adresi. No 2008. līdz 2015. gadam pie Bula bija atceļojušas 28 šādas firmas ar kopumā 246 miljonu eiro saistībām. Turklāt par Bula lēmumiem maksātnespējas lietās iesniegti 12 protesti un Augstākā tiesa tos visus apmierinājusi saistībā ar būtiskiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!