Uzņēmums "Maxima Latvija" ar Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem, kurus pārstāv zvērināts advokāts Aldis Gobzems, vienojies par mierizlīgumu civillietās, katra bojā gājušā tuviniekiem izmaksājot kompensāciju 100 000 eiro apmērā, otrdien žurnālistiem paziņoja SIA "Maxima Latvija" vadītājs Andris Vilcmeiers un advokāts Gobzems.

"Zolitūde bija milzīga traģēdija, kas ietekmēja daudzas dzīves. Mēs nevaram mainīt lietas, kas notikušas, bet varam ietekmēt to, kas būs. Tādēļ esmu gandarīts, ka kopējā dialogā esam panākuši ļoti svarīgu lēmumu par atbalstu cietušo ģimenēm. Mūsu mērķis bija atrast abpusēji pieņemamu un konstruktīvu risinājumu, kas ļautu izbeigt ilgās un sāpīgās tiesvedības un sniegtu reālu palīdzību jau tagad," komentējot panākto vienošanos, sacīja SIA "Maxima Latvija" vadītājs Andris Vilcmeiers.

Pirmie, kas parakstījuši uzņēmuma un cietušo vienošanos par katru bojā gājušo izmaksāt 100 000, ir ģimenes, kuras pārstāv zvērināts advokāts Aldis Gobzems. Viņš preses konferencē norādīja, ka viņa kā Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvja pienākums ir aizstāvēt savus klientus un meklēt veidus, kā tiem palīdzēt. Izlīgums paredz, ka katra bojāgājušā ģimene, tostarp glābēju ģimenes, saņems 100 000 eiro, sacīja Gobzems, piemetinot, ka naudas izmaksa jau ir uzsākta.

"Gribu arī uzsvērt, ka vienošanās parakstīšana ir ģimeņu brīva izvēle, bet tiesu darbi pret "Homburg" un citiem turpināsies," skaidroja advokāts.

Vienošanās attiecas uz visām bojā gājušo ģimenēm, kuras pārstāv arī citi advokāti. Tāpat patlaban uzņēmums strādā pie risinājuma cietušajiem, kuri guvuši fiziskus miesas bojājumus, bet patlaban vēl nav izveidots skaidrs mehānisms.

Mierizlīgums skar gan uzņēmumu "Maxima Latvija", gan "Tineo", kuru akcionāri ir savstarpēji saistīti.

Advokāts Aldis Gobzems uzsver, ka uzņēmuma "Maxima Latvija" pārstāvji kopā ar viņu sestdien apmeklējuši biedrības "Zolitūde 23.11." kopsapulci, kurā aicinājuši visus, kas to vēlas, pievienoties mierizlīgumam. Gobzems papildina, ka šajā sapulcē visi klātesošie vienbalsīgi izteikuši vēlmi nepublicēt ne konkrētu personu vārdus, kas pievienojušies mierizlīgumam vai nav to darījuši, kā arī ne to personu skaitu, ar kurām šis mierizlīgums panākts un ar kurām – nē.

Līdz ar to nav zināms, ar cik personām mierizlīgums jau ir panākts un ar cik – vēl tiks panākts, taču ir zināms, ka šādai procedūrai bijusi ar mieru tikai "Maxima Latvija" un "Tineo". Vaicāts, kas noteik ar visām prasībām, kurās figurējusi ne tikai "Maxima Latvija", bet arī, piemēram, "Homburg Zolitūde", Gobzems norādīja, ka civillietās, ja panākts izlīgums, daļā pret "Maxima Latvija" lieta tiek izbeigta, taču daļā pret "Homburg Zolitūde" prasība tiek uzturēta pilnā apmērā. Gobzemes uzsvēra, ka gadījumā, ja lieta nonāk līdz rezultātam, tad tam būtu jābūt stipri bargākam nekā mierizlīguma ceļā panāktajam.

Abas puses norādīja, ka katra vienošanās atsevišķi tiek arī notariāli apstiprināta, kas esot uzskatāms par "papildu drošības garantu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!