Foto: Aizsardzības ministrija

Svētdien Latvijas un ASV karavīri, zemessargi, kā arī rezerves karavīri lauka taktiskajā vingrinājumā "Mazais Namejs 2017" Skrundas militārajā pilsētiņā pilnveidoja prasmes kaujai apdzīvotā vietā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Foto: Aizsardzības ministrija

"Mazajā Namejā 2017", ko organizē Zemessardzes 4. Kurzemes brigāde, kopumā piedalījās aptuveni 500 zemessargi, karavīri un rezerves karavīri no Kurzemes brigādes bataljoniem un ASV bruņotajiem spēkiem.

Lauka taktiskais vingrinājums Skrundas militārajā pilsētiņā norisinājās no 19. līdz 22. oktobrim, un tā galvenie uzdevumi bija paaugstināt vienību spēju brigādes un bataljona mobilo komandpunktu izvēršanā un komandvadības nodrošināšanā, trenēt apakšvienību spējas pildīt uzdevumus apdzīvotā vietā, kā arī pilnveidot militārā lēmuma pieņemšanas procesa iemaņas brigādes un bataljona štābu personālsastāvam, skaidro ministrijā.

"Skrunda-1" ir bijusī PSRS armijas militārā pilsētiņa, kas ilgu laiku stāvēja bez pielietojuma, bet tagad tā nodota Aizsardzības ministrijas rīcībā un te plānots izveidot Nacionālo bruņoto spēku bāzi un teritoriju izmantot militārajām mācībām, kas te regulāri jau notiek (video zemāk Studentu bataljona zemessargu mācības Skrundā 2017. gada pavasarī).

Šāda tipa apmācību vietas ir pieprasītas, jo dod iespēju karavīriem apgūt karadarbību pilsētvidē realitātei maksimāli pietuvinātos apstākļos – lietuvieši šim nolūkam Pabrades poligonā ir pat uzbūvējuši speciālu ciematu.

Foto: Aizsardzības ministrija

Kopumā "Mazais Namejs 2017" notiek visā Latvijā no 19. līdz 29. oktobrim un tajās piedalās vairāk nekā 2700 zemessargu un karavīru no visām Zemessardzes vienībām, rezerves karavīri, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri, kā arī zemessargi un karavīri no Lietuvas, Dānijas, ASV un Igaunijas.

Nākamā intensīvā "Mazā Nameja" fāze plānota no 27. līdz 29. oktobrim – Limbažu, Alojas, Dagdas un Alūksnes apkārtnē.

Aizsardzības ministrija atgādina, ka Latvijā intensīvi turpinās militāro mācību rudens cikls un tā laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Nacionālie bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām, īslaicīgi radītajiem trokšņiem, militārās aviācijas gaisa kuģu pārlidojumiem un iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!