Foto: DELFI
Neraugoties uz pedagogu skaita pieaugumu valstī, mazajās lauku skolās ir pedagogu trūkums, pastāstīja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Dementjevs.

Mazā skolēnu un klašu skaita dēļ skolu pedagogiem ir mazs mācību stundu skaits, tādēļ pastāv grūtības uzņemt darbā pedagogu ar mazu slodzi.

Kā piemēru šādai situācijai Dementjevs minēja Saldus apkārtnes skolas, kurās trūkstot amatu mācības jeb darbmācības skolotāju.

Kā situācijas atrisinājumu Dementjevs saskata Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pašlaik virzītos noteikumus par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību. Šie noteikumi paredz, ka pedagogi var iegūt papildu kvalifikāciju, tādējādi iegūstot atļauju mācīt vēl arī citu mācību priekšmetu.

Tāpat Dementjevs norādīja, ka nopietni jādomā par skolu tīkla sakārtošanu. Viņaprāt, Latvijā, kas pēc iedzīvotāju skaita nav liela valsts, nevar pastāvēt tiks liels skaits skolu, kurās mācās maz izglītojamo.

"Pastāv situācijas, kad nelielā attālumā atrodas vairākas mācību iestādes, tomēr tās pieder dažādām pašvaldībām," sacīja Dementjevs. Šādās situācijās pašvaldības neuzskata par nepieciešamu likvidēt vai reorganizēt skolas.

Ņemot vērā minēto, skolu tīkla sakārtošana būtu jāuzņemas IZM, mainot pašreizējo kārtību, kad par skolas turpmāko darbību atbild pašvaldības, uzskata Dementjevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!