Foto: F64

2016. gadā mazākā iemaksu alga dienā, kas izmantota slimības pabalsta aprēķinā, ir trīs eiro centi, portālam "Delfi" pavēstīja Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Šis cilvēks slimoja piecus mēnešus un kopā slimības pabalstā saņēma 3,55 eiro.

Gandrīz 250 cilvēkiem slimības pabalsts dienā bija 35 eiro centi, bet 365 cilvēki slimojot saņēma dienā 1,54 eiro.

Jau ilgstoši trešdaļa apdrošināšanas iemaksu par strādājošajiem tiek veiktas no ienākumiem, kas ir ievērojami mazāki par valstī noteikto minimālo darba algu, skaidro ministrijā. Tādējādi veidojas situācijas, ka, lai sakrātu vismaz minimālai vecuma pensijai nepieciešamo kapitālu, atsevišķām cilvēku grupām būtu nepieciešams no 50 līdz 90 gadiem.

"Mūsu prioritāte ir ikviena strādājošā sociālā aizsardzība nepieciešamības brīdī – iestājoties darba nespējai, invaliditātei, pienākot pensijai. Sociālās apdrošināšanas iemaksas ir ikviena strādājoša cilvēka ieguldījums savā nākotnē. Situācija, kad cilvēkam slimības nauda ir tikai daži centi dienā ir iespējama tāpēc, ka valstī nav noteikts minimālais līmenis sociālajām apdrošināšanas iemaksām," uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Jau vēstīts, ka pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 15%.

Šie papildu līdzekļi tiks novirzīti sociālajām budžetam. Savukārt par katra darbinieka sociālo apdrošināšanas jautājumu tikšot spriests, pārskatot nodokļu politiku kopumā, skaidroja premjers Māris Kučinskis(ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!