Foto: PantherMedia/Scanpix
Saeimas deputāti ceturtdien steidzamības kārtā nobalsoja, ka mazākajās pašvaldībās, kurās iedzīvotāju skaits ir zem 5000, deputātu skaitu samazinās no 13 līdz 9. Šāda kārtība būs spēkā jau šovasar notiekošajās pašvaldību vēlēšanās 1.jūnijā.

Šie grozījumi attieksies uz 39 pašvaldībām Latvijā.

Par izmaiņām likumā nobalsoja 56 deputāti, pret - 27, atturējās trīs.

Valdošās koalīcijas pārstāvji jau iepriekš nepiekrita vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP), kurš uzstājis, ka pašvaldību skaits ir mazināms visās pašvaldībās Latvijā un nolēma pagaidām atbalstīt deputātu skaita samazināšanu vien mazajās pašvaldībās.

Deputātu skaita samazināšana pagaidām tikai mazajās pašvaldībās pamatota ar to, ka vairākas mazās pašvaldības signalizējušas, ka tajās deputātu skaitu samazinājums no 13 līdz 9 uzlabošot darba kvalitāti un neradīšot iztrūkumus pārstāvniecībā, līdz ar to mazajās pašvaldībās šāds solis ir atbalstāms.

Tikmēr Sprūdžs atgādinājis, ka iecerēto izmaiņu nolūks ir padarīt novadu domes rīcībspējīgākas un likt deputātiem strādāt visa novada, ne tikai kāda atsevišķa pagasta labā.

Vērtēšanai komisijās nodots atsevišķs likumprojekts, kas paredz samazināt deputātu skaitu arī lielajās pašvaldībās, taču ne šogad, bet gan uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2017.gadā. Šie grozījumi, kurus Saeimā paredzēts vērtēt bez steidzamības, paredz pašvaldībās, kurās ir 5001 līdz 20 000 iedzīvotāju, samazināt deputātu skaitu no 15 uz 11, savukārt pašvaldībās, kur ir no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotāju, pašreizējo 17 deputātu vietā ievēlēt 13. Savukārt pašvaldībās ar vairāk nekā 50 tūkstošiem iedzīvotāju, deputātu skaitu iecerēts samazināt no 19 līdz 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!