Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) apzinās, kāda nelaime novadiem ir mazo skolu slēgšana, taču šo skolu eksistēšana nevar gulties tikai uz izglītības budžeta pleciem, skaidroja pats ministrs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē.

Parlamenta komisijas sēdē otrdien tika izskatīts jautājums par Ministru kabineta (MK) noteikumiem minimāli pieļaujamā izglītojamo skaita un kritērijiem noteikšanai vidusskolās.

Šadurskis pauda, ka ļoti labi apzinās, kāda nelaime novados ir skolu slēgšana, jo skolas novados ir to dzīvības centrs. Ja šo laiku skolu slēgšana ir ne vien kultūrvides problēma, bet arī nacionālās drošības problēma, tad kāpēc tas viss gulstas uz izglītības budžetu, neizpratnē bija izglītības un zinātnes ministrs.

Viens skolēns mazajā lauku skolā izmaksā uz pusi vairāk nekā skolēns kādā lielajā pilsētu skolā un šo skolu uzturēšanā būtu jāpiedalās ne tikai valdībai, bet arī pašvaldībām. "Ja tas viss guļas uz izglītības resora pleciem, tas ir nepanesami," atzina Šadruskis.

MK noteikumi, kas noteiks minimāli pieļaujamo izglītojamo skaita un kritērijus vidusskolās, nav vēl izstrādāti. Šadurskis solīja, ka būs diskusijas ar sociālajiem partneriem, nozares pārstāvjiem, pašvaldībām, kā arī, protams, deputātiem.

Paredzēts, ka MK līdz 31. augustam noteiks minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu vidusskolās atsevišķi pierobežas pašvaldībās, novadu pašvaldībās un pilsētās.

Tāpat MK noteikumos būs jānosaka kritēriji maksimāli pieļaujamā izglītojamo skaitu vidusskolās, šie skaitļi gan varētu būt saistīti ar skolas telpu platību un pedagoģiskā personāla nodrošinājumu.

Ziņots, ka, lai veicinātu kvalitatīvas izglītības pieejamību, tiks noteikts minimāli pieļaujamais bērnu skaits klasē. To paredz novembrī Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā.

Grozījumi paredz deleģējumu MK noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu un kritērijus maksimāli pieļaujamā izglītojamo skaita noteikšanai klasē un klašu grupās pašvaldību, valsts augstskolu un privātajās vispārējās izglītības iestādēs vidusskolas posmā. Izglītojamo skaita kritēriji tiks attiecināti uz 10. – 12.klasēm, portālu "Delfi" iepriekš informēja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Savukārt gadījumā, ja izglītojamo skaits attiecīgajā klasē vai klašu grupā neatbilst MK noteiktajam minimāli pieļaujamam izglītojamo skaitam, pedagogu darba samaksa tiek nodrošināta no izglītības iestāžu dibinātāja budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!