Foto: LETA

Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) izveidotā dienesta izmeklēšanas komisija secinājusi, ka mazgāšanas līdzekļi piegādāti un izmantoti atbilstoši noslēgtajiem līgumiem un mērķiem. Tāpat komisija nav konstatējusi interešu konfliktu uzņēmuma Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieka Vjačeslava Stunžāna darbībā, tomēr RS vadītājs Leons Bemhens lēmis Stunžānu uz laiku no amata pienākumu pildīšanas atstādināt.

Pirmdien sasauktā preses konferencē "Rīgas satiksmes" izveidotās komisijas vadītāja Elīna Epalte-Drulle norādīja, ka komisija savu darbu veikusi, balstoties uz uzņēmumam pieejamiem datiem un dokumentiem, kā arī darbinieku paskaidrojumiem. Viņa skaidroja, ka komisijai nebija iespējams veikt ķīmisko vielu atbilstības pārbaudi, jo līdzekļi jau ir iztērēti.

Uzņēmuma pārstāve apgalvo, ka darbinieki, kas piegādātos ķīmiskos līdzekļus izmantojuši transportlīdzekļu tīrīšanai, liecinājuši par līdzekļiem raksturīgu smaržu, kā arī krāsu un konsistenci. Līdzekļi bijuši gan caurspīdīgā, gan dzeltenīgā krāsā. Dažādos laika periodos raksturīgās īpašības "arī mainījušās", tāpat transportlīdzekļu mazgātāji izmantojuši individuālos aizsardzības līdzekļus, jo "mazgātāji bijuši specifiski," sacīja Epalte-Drulle.

Tāpat izveidotā komisija nav konstatējusi interešu konfliktu Stunžāna darbībā. Komisijas vadītāja skaidroja, ka tā apskatījusi visus "Rīgas satiksmes" darījumus saistībā ar ķīmiskajām vielām. Ne 2011.gadā, ne 2012.gadā, ne 2014.gadā līgumu noslēgšanu nav ietekmējusi Stunžāna darbība. Komisijas secinājumi liecinot, ka 2010.gadā līdzekļi iegādāti no "RS Baltic", kur Stunžāns bijis amatpersona. Taču tobrīd viņš nav strādājis pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme". Arī "RS Baltic" 2012.gadā līgumā un 2014.gada "MJ Partneri" līgumā interešu konflikta nav bijis, jo iepirkumā piedāvājumu nav parakstījis Stunžāns, turklāt viņš neesot saistīts ar uzņēmumu "MJ Partneri". Tāpat interešu konflikts nav saskatāms arī darījumos ar SIA "Vialeks".

Secinājumus izveidotā komisija izdarījusi pēc publiski pieejamo reģistru un paša Stunžāna sniegto paskaidrojumu analīzes, skaidroja komisijas vadītāja.

Epalte-Drulle norādīja, ka komisija pārbaudījusi arī paša tīrīšanas procesa atbilstību iekšējiem noteikumiem un secinājusi, ka procedūras ir ievērotas. Pārbaudot saņemto sūdzību skaitu no pasažieriem un inspektoru pārbaudēm, komisija secinājusi, ka tas ir samazinājies.

Vienlaikus pašvaldības uzņēmuma vadītājs Bemhens paziņoja, ka pirmdien pēc komisijas iesniegtā dokumenta izskatīšanas uz ārējo institūciju – Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts policijas - pārbaudes laiku Stunžānu atstādinājis no amata pienākumu pildīšanas.

Kā ziņots, iepriekš raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka "Rīgas satiksme" gadu maksājusi par īpašiem nano tīrīšanas līdzekļiem, ko nemaz nav saņēmusi. Ar šo nanotehnoloģiju piegādi 2013.gadā RS noslēdza līgumu ar celtniecības firmu "MJ partneri", bet darījumā esot iesaistīti vēl ar Aleksandru Beskorovainiju saistīti uzņēmumi "Alchimica Latvia", "Vialeks" un "HRM". Līguma summa - 280 000 latu plus PVN. Tā bijusi maksimālā summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!