Foto: F64

Maznodrošinātajiem tiks kompensēts AS "Sadales tīkls" jaunā elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifa kāpums, paredz valdībā atbalstītie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi kārtībā, kādā tiek nodrošināta aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšana un atbildīgās institūcijas sniedz informāciju par aizsargātā lietotāja statusu.

Šādi grozījumi bija nepieciešami, jo šā gada 1.augustā stāsies spēkā jaunie "Sadales tīkla" elektroenerģijas sadalessistēmas pakalpojumu tarifi, kas paredz ieviest fiksētu maksu par pieslēguma nodrošinājumu neatkarīgi no elektroenerģijas patēriņa apjoma.

Tā kā ievērojamai daļai aizsargāto lietotāju ir mazs elektroenerģijas patēriņš, jauns sadales tarifa plāns šai grupai radīs elektroenerģijas gala izmaksu pieaugumu. Lai mazinātu "Sadales tīkla" jaunā elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projekta iespējamo negatīvo ietekmi uz aizsargāto lietotāju elektroenerģijas izdevumiem pēc jaunu sadales tarifu apstiprināšanas, šā gada maijā tika pieņemti grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz iespēju aizsargātajam lietotājam saņemt kompensāciju arī par sadales sistēmas pakalpojuma maksu.

Līdz ar to valdībā atbalstīto noteikumu mērķis ir izpildīt Elektroenerģijas tirgus likumā doto deleģējumu un nodrošināt elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu pieauguma ietekmes mazināšanu uz aizsargātajiem lietotājiem, nosakot kompensēšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību.

Patlaban Latvijā ar elektroenerģijas sadali nodarbojas 11 sadales sistēmas operatori, tajā skaitā "Sadales tīkls", kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu, aptverot ar savu pakalpojumu 99% no valsts teritorijas. Tādējādi lielākā daļa aizsargāto lietotāju - aptuveni 99,85% - izmanto "Sadales tīkla" pakalpojumus. Ņemot vērā to, ka tarifu izmaiņas no 2016.gada 1.augusta tika apstiprinātas tikai "Sadales tīklam", bet pārējie operatori nav vērsušies SPRK un tuvākajā laikā neplāno nākt ar ierosinājumiem pārskatīt to sadales tarifu plānus, noteikumi paredz sadales maksas pieauguma kompensāciju tikai tiem aizsargātajiem lietotājiem, kuri pieslēgti "Sadales tīklam". Līdz ar to noteikumi neskars citus sadales sistēmas operatorus un to lietotājus.

Noteikumi arī nosaka sadales sistēmas pakalpojumu fiksētās daļas samazinājuma nosacījumus apakšlietotājiem, proti, tiem patērētājiem, kuri elektroenerģiju saņem pastarpināti un nav tieši pieslēgti pie sadales operatora tīkliem. Attiecībā uz apakšlietotājiem noteikumi noteic, ka katrs aizsargātais lietotājs saņem 1,24 eiro sadales tarifa samazinājumu un, ja šis aizsargātais lietotājs ir daudzbērnu ģimene, sadales tarifa samazinājums ir 3,72 eiro.

Aizsargāto lietotāju atbalstam paredzēts valsts budžeta finansējums 2016.gadā ir 3,5 miljoni eiro, bet 2017. un 2018.gadā ik gadu 5,64 miljoni eiro.

EM informē, ka minētie noteikumi varētu attiekties uz aptuveni 170 000 aizsargātajiem lietotājiem.

Kā ziņots, "Sadales tīkla" jaunā līdzsvarotā tarifa maksa par elektrību samazināsies tiem, kuri elektrību patērē efektīvi. Turpretī tiem, kuri elektrību nepatērē vai patērē neefektīvi, gaidāms elektrības cenu pieaugums.

Piemēram, mājsaimniecībām vienfāzes pieslēgumos, kurās elektrība netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 1,5 eiro (ietverot PVN). Savukārt pie salīdzinoši maza elektrības patēriņa - 85 kilovatstundas (kWh) mēnesī - kopējais rēķins pieaugs par 0,23 eiro. Pie 115 kWh patēriņa mēnesī gala rēķins samazināsies par 0,21 eiro, bet ar patēriņu 300 kWh mēnesī kopējais rēķins samazināsies par 2,97 eiro mēnesī.

Mājsaimniecībām trīsfāžu pieslēgumos fiksētās ikmēneša maksas apjoms būs atkarīgs no pieslēguma jaudas. Piemēram, 20A trīsfāžu pieslēgumos, kuros elektrība netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 4,84 eiro (ietverot PVN). Savukārt ar salīdzinoši mazu elektrības patēriņu - 100 kWh mēnesī - kopējais rēķins pieaugs par 3,35 eiro. Ar patēriņu 400 kWh mēnesī gala rēķins samazināsies par 1,13 eiro, bet pie elektrības patēriņa 600 kWh kopējais rēķins samazināsies par 4,1 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!