Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien nolēmusi piemērot valsts SIA "Latvijas Radio" naudas sodu 8000 eiro apmērā par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu programmas "Latvijas Radio 5 - Pieci.lv" raidījuma "Pilnīgs Vakars" rubrikā "Pieliec punktu", pavēstīja NEPLP informācijas centrā.

Lēmums par administratīvā soda piemērošanu bijis vienbalsīgs.

Pārbaudot raidījuma "Pilnīgs Vakars" šā gada 14., 21. un 28. aprīļa, 5., 12., 19. un 26. maija, kā arī 2. un 9. jūnija ierakstus, NEPLP konstatēja, ka rubrikā "Pieliec Punktu" izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni.

NEPLP konstatējis, ka šajos radio raidījumos pārkāpts gan Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, gan pieļauts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētais administratīvais pārkāpums.

"Radio savos paskaidrojumos nenoliedz NEPLP sākotnēji konstatēto raidījumu saturu un to, ka raidījuma "Pilnīgs Vakars" rubrikā "Pieliec punktu" izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni," teikts paziņojumā.

Radio atzinis, ka,  ņemot vērā raidījuma "Pilnīgs Vakars" definēto mērķi, auditorijas vecuma spektru, arī "Pieci.lv" rubrikas definētos noteikumus un rubrikas jēgu, rubrika izveidota, pietiekamā mērā nenodrošinot satura kvalitātes prasības.

Tāpat pirms rubrikas izskanējušo brīdinājumu nevar uzskatīt par pietiekamu un pamatotu darbību, lai nodrošinātu Latvijas Radio kā medija atbildīgu rīcību.

Radio norādījis, ka turpmāk, veidojot raidījumus, notiks sevišķa kvalitātes prasību izvērtēšana, piemēram, papildinot iekšējos normatīvos aktus ar noteikumiem par necenzētas un aizvainojošas leksikas lietojumu, jaunu raidījumu un rubriku apstiprināšanas kārtību, kā arī stiprinot satura kvalitātes uzraudzības mehānismus un uzlabojot programmu vadību.

Jānorāda, ka NEPLP priekšsēdētājs jūnija beigās nolēma uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā par iespējamo Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa pārkāpumu.

Pārbaude uzsākta, pamatojoties uz NEPLP 25. jūnija atzinumu, kurā secināts, ka sabiedriskā medija raidījumos izplatot rupjus un nepieklājīgus izteicienus, iespējams, tiek pārkāpti Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktie sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu veidošanas principi.

Atsaucoties uz Valsts valodas aģentūras pausto, NEPLP secina, ka nenormēta valoda, tostarp rupji un nepieklājīgi izteicieni, pēc sava rakstura un būtības nav savienojami ar Latvijas Radio  rīcības kodeksā iekļauto prasību izklaides raidījumos ievērot vispārpieņemtas pieklājības normas, jo šādus izteicienus (lamu vārdus) lieto, lai savu neapmierinātību, sašutumu izteiktu rupjā, nepieklājīgā veidā vai lai kādu apvainotu, nozākātu u.c.

Vērtējot šo jautājumu, NEPLP ņēma vērā arī Latvijas Radio rīcības kodeksu, kas nosaka, ka radio ēterā nav pieļaujama žargona, vulgāru un rupju izteicienu lietošana.

Jau vēstīts, ka raidījuma "Pilnīgs vakars" rubrikā "Pieliec punktu!" jaunieši, kuri sevi dēvē par reperiem, brīvrunas sacensībās aizrāvās ar rupjību lietošanu.

Saistībā ar to uz laiku no amata tika atstādināts rubrikas vadītājs Mārtiņš Pavasaris un "Pieci.lv" direktors Kārlis Dagilis, kurš pašlaik gan atjaunots amatā.

Raidījums raisījis arī deputātu iebildumus un kļuvis par vienu no ieganstiem NEPLP vadītāja atbrīvošanai no amata. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!