Foto: LETA
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) kopīgi aicina Veselības ministriju (VM) uz sociālo dialogu, lai steidzami apspriestu topošo nozares budžeta projektu, informēja arodbiedrībā.

Arodbiedrībā skaidro, ka plašsaziņas līdzekļos ir pieejama informācija, ka VM ir sākusi darbu pie nākamā gada budžeta projekta veidošanas. Diemžēl minētais projekts nav apspriests ar sociālajiem partneriem, tāpēc gan darba devējiem, gan darbiniekiem trūkst informācijas par plānotajām izmaiņām veselības nozarē.

LVSADA un LSB uzskata, ka situācijā, kad Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdība "kārtējo reizi darbos ir atteikusies atzīt veselības aprūpi par prioritāti", VM ir steidzami jāsasauc Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēde, lai kopā ar sociālajiem partneriem lemtu par tālāko rīcību.

Kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, ministrija sociālos partnerus uz tikšanos aicinās tuvāko nedēļu laikā, lai spriestu par minētajiem jautājumiem.

Jau vēstīts, ka, cerot uz pēdējā brīža pozitīvām izmaiņām, LVSADA padome 16. augustā nolēma vēlreiz aicināt valdību finansēt nozari atbilstoši labai starptautiskajai praksei un atkārtoti jautājumu par protesta akciju rīkošanu izskatīt 20. septembrī.

Kā sēdē skaidroja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, līdz 20. septembrim arodbiedrība vēlas redzēt savu prasību izpildi, pretējā gadījumā varētu tikt rīkotas protesta akcijas. Viena no arodbiedrības prasībām ir veselības aprūpes budžeta palielināšana 2017. gadā līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), 2018. gadā - līdz 3,5%, 2019. gadā - 3,75%, bet 2020. gadā - līdz 4% no IKP.

Tomēr valdība divas dienas vēlāk lēma, ka veselības nozarei nākamgad būs pieejami papildu aptuveni 45 miljoni eiro, nevis VM prasītie 70 miljoni.

Veselības ministre Anda Čakša uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu - 70 miljonus eiro -, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!