Foto: LETA
Pilotprojektā mēģinās noskaidrot izdevumu apmēru, lai uzņemtie bēgļi varētu integrēties Latvijā jeb paliktu šeit ilgāku laika posmu, nekā pašlaik, trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē sacīja Sabiedrības integrācijas fonda Projektu nodaļas vadītāja Alda Sebre.

Pilotprojekta īstenošanā piedalīsies divas vai trīs ģimenes, kurām tiks palīdzēts atrast mājokli un daļēji segt īres izdevumus, iekārtot bērnus bērnudārzos un skolās, kā arī īstenot latviešu valodas apguvi. Tāpat tiks apzināti uzņēmumi, kuri gribētu pieņemt šos patvēruma meklētājus darbā.

Šo pasākumu plānots veikt līdz gada beigām, kad kļūs redzams, kādu risinājumu būtu vislabāk piemērot, lai bēgļu iedzīvotos Latvijā un uzreiz nepamestu mūsu valsti, žurnālistiem skaidroja Sebre. Liela daļa uz Latviju pārvietoto bēgļu mūsu valsti ir atstājuši.

Komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) atkārtoti vērsa uzmanību, ka jābūt gatavam risinājumam, ja Latviju pašlaik pametušos patvēruma meklētājus valstij kaut kad nāktos uzņemt atpakaļ īsā laika posmā. Latvija tāpat kā lielākā daļa citu ES dalībvalstu ir uzņēmusies saistības konkrēta bēgļu skaita uzņemšanā.

Pilotprojekta īstenošana tikusi pārrunāta ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un tā veikšanā būs iesaistīti SIF sadarbības partneri, Latvijas Pašvaldību savienība un citas ieinteresētās puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!