Foto: Shutterstock
Sešus gadus vecais zēns, kurš vairākkārt atradies publiskās vietās bez pieaugušo uzraudzības un pašvaldības policijas redzeslokā nonācis 13 reizes, mājās pie vecākiem pagaidām neatgriezīsies, šādu lēmumu pirmdien pieņēmusi Rīgas bāriņtiesa. "Sagaidīsim, kad vecāki atrisinās tās problēmas, kas ir ģimenē," pamatoja bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs.

Zēnam meklē audžuģimeni

Viena no ģimenes problēmām ir alkohola lietošana, taču tā esot redzamākā, un ir arī citas, neatklājot detaļas stāsta bāriņtiesā. "Arī iepriekš vecāki teica, ka (problēmas) risinās un atrisinās, bet izrādījās, ka viņi to nedarīja. Tagad mēs vairs nedodam šo iespēju," skaidro Krasnogolovs.

Ja gada laikā ģimene neatrisinās problēmas, un bāriņtiesa lems neatjaunot pārtrauktās aizgādības tiesības, bāriņtiesa vērsīsies tiesā ar lūgumu atņemt aizgādības tiesības. Jau vēstīts, pēc bāriņtiesas sniegtās informācijas, šī zēna ģimene tās redzeslokā nonākusi trīs reizes.

Puisēns joprojām atrodas krīzes centrā. Pārtraucot aizgādības tiesības vecākiem, bāriņtiesai bija arī jālemj, kurš turpmāk par bērnu rūpēsies, un tā nosprieda zēnu ievietot bērnu aprūpes iestādē.

Zēna tuvinieku lokā aizbildņi nepieteicās un Rīgas bāriņtiesai arī neizdevās atrast aizbildni. Bāriņtiesa bērnu aprūpēt piedāvājusi kādai audžuģimenei, taču tā iepazinusies ar zēnu un atteikusies. Abas viņa māsas, kuras ir vecākas, ir pie vecākiem, taču bāriņtiesa sola arī pievērsties jautājumiem, kas skar viņu aprūpi.

"Turpināsim zēnam meklēt audžuģimeni. Šajā gadījumā tagad arī jāatrod piemērota bērna aprūpes iestāde. Rīgas pašvaldībā ir komisija, kas lietu izskatīs un meklēs piemērotāko iestādi, arī, lai vecāki var satikt bērnu," stāsta Krasnogolovs.

Pēc bāriņtiesas vadītāja teiktā, vecāki "pilnīgi noteikti bērnu vēlas atgūt", viņi arī ļoti cerējuši, ka bāriņtiesa pieņems viņiem labvēlīgu lēmumu. Tādus lēmumus Rīgas bāriņtiesa pieņēma iepriekšējās divās reizēs pērn, kad zēns nonāca tās redzeslokā un sākotnēji bērns tika izņemts no ģimenes ar vienpersonisko lēmumu, bet jau drīz atgriezts atpakaļ ģimenē pie vecākiem.

"Gan pirmajā, gan otrajā reizē, izskatot lietu un visus apstākļus, ģimene tika atstāta sociālā dienesta redzeslokā, lai saņemtu visu iespējamo palīdzību. Gan bāriņtiesai, gan sociālajam dienestam jādara viss iespējamais – jāsniedz visi iespējamie pakalpojumi un resursi, lai bērnus nešķirtu no ģimenes," "Delfi" skaidroja bāriņtiesas pārstāve Linda Veržbicka.

Rīgas pašvaldības policija, kura informēja par 13 tikšanās reizēm ar šo zēnu, savukārt norādīja, ka par visiem gadījumiem sniegusi ziņas gan bāriņtiesai, gan sociālajam dienestam. Septiņās reizēs viņš bija viens publiskās vietās bez pieaugušo uzraudzības. Trīs gadījumos bezmērķīgi un stundām ilgi vizinājies ar sabiedrisko transportu, kamēr vecāki mājās lietoja alkoholu.

Pēdējoreiz – pirms aptuveni divām nedēļām policija viņu pamanīja staigājam vienatnē pa ielu Ziepniekkalnā. "Bērns nogādāts mājās, kur sastapti manāmi iereibušie vecāki. Bērna māte vainoja savu sešus gadus veco dēlu regulāru nepatikšanu radīšanā," vēstīja Rīgas pašvaldības policija.

Jautājot, kā bērns izkļuvis no dzīvesvietas, vecāki policijai snieguši pretrunīgas liecības, kuras ik pa laikam mainīja. Visās no šīm versijām viņi nolieguši savu atbildību notiekošajā.

Lai gan mājoklis bija salīdzinoši nesen remontēts, policija konstatēja bērnam nepiemērotus apstākļus. Visapkārt bija izmētātas netīras drēbes, grīda un trauki netīri, savukārt uz brīvajām virsmām stāvēja iztukšoti alkohola iepakojumi. Apskatot ledusskapi, policija ievēroja, ka nav arī bērnam piemērotas pārtikas. Zēns tika nogādāts krīzes centrā, un policija par notikušo informēja Rīgas bāriņtiesu.

"Delfi" jau ziņoja, ka šāgada pirmajā pusgadā galvaspilsētā ir pieņemti 43 vienpersoniskie lēmumi un no ģimenēm šķirti 53 bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!