Foto: LETA

Par "melno Ļeņinu" dēvētais nacionālboļševiks Beness Aijo pametis Latviju un uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" separātistiem, vēsta laikraksts "Vesti".

Kā atzīmē laikraksts, kurš ar Aijo sazinājies sociālajā tīklā "Facebook", nacionālboļševiks uzsvēris, ka viņš nav aizbēdzis no Latvijas, bet gan "izrāvies no fašistu gūsta". 

No Latvijas viņš aizbraucis jau pērn, un 31.decembrī viņš piedalījies organizācijas "Cita Krievija" rīkotajā mītiņā Maskavā, Triumfa laukumā, kas rīkots Donbasa atbalstam. Aijo informējis, ka tikmēr, kamēr viņš bijis ieslodzījumā Latvijā, viņam piedāvāta "Doņeckas Tautas Republikas" pilsonība, ko viņš arī pieņēmis.

Aijo steidzis palielīties, ka viņš apmānījis NATO un tā izkļuvis no Latvijas. Vispirms viņš ar autostopiem ticis līdz ciematam Igaunijas pierobežā, tad kājām šķērsojis Latvijas un Igaunijas robežu, pēc tam pa Igauniju ceļojis ar autostopiem un visbeidzot no Tallinas ar prāmi aizbraucis uz Somiju, no kurienes, savukārt, ar autobusu nokļuvis Krievijā un pēc tam - Luhanskā.

Viņš paudis izbrīnu, ka šajā ceļā nav apturēts, pieļaujot, ka tas saistīts ar Jaunā gada sagaidīšanas pacilāto gaisotni. Turklāt transporta biļetes viņš pircis īsi pirms biļešu kasu slēgšanas.

Aijo uzsvēris, ka viņš tāpat gatavojas sevi aizstāvēt Latvijas tiesās, paužot pārliecību, ka procesos vinnēs. 

Pagaidām viņš steigšoties palīgā "Jaunkrievijas" iedzīvotājiem. Aijo pavēstījis, ka Luhanskas separātistu armijā viņš esot ierakstīts motorizēto strēlnieku brigādē.

Patlaban viņš laiku pavadot kazarmās un, izmantojot to, ka esot pieejams internets, lai nezaudētu saikni ar saviem biedriem visā pasaulē. 

Aijo atzinis, ka tad, kad sākšoties aktīvais dienests, tad viņam vairs nebūšot laika sēdēt "Facebook". Pagaidām gan viņam vēl esot jāiziet apmācību kurss.

Jau ziņots, ka prokuratūra pērn tiesai nodevusi krimināllietu, kurā Aijo apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais dažādās interneta vietnēs ievietoja savus paustos izteikumus, kā arī izplatīja materiālus, aicinot vardarbīgi gāzt pastāvošo varu Latvijā un likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, kā arī vairākkārtīgi aicināja graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai. Tiesa šo lietu skatīs  4.februārī plkst.10 atklātā tiesas sēdē.

Aijo tika aizturēts 2014.gada 14.maijā Rīgas lidostāDrošības policija (DP) paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka Aijo tika izraidīts no Ukrainas, jo, neievērojot iepriekš uzlikto aizliegumu iebraukt šajā valstī trīs gadus, kopā ar vēl diviem aktīvistiem maija sākumā tomēr centās nelegāli iekļūt Ukrainā.

Šī Aijo ir jau otrā lieta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Rīgas apgabaltiesa 2005.gada novembrī viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Apelācijas instances tiesa vēlāk cietumsodu aizstāja ar 9600 latu (13 660 eiro) naudas sodu, savukārt kasācijas sūdzība lietā tika noraidīta.

Aijo martā iesaistījās Krimas "pašaizsardzības spēkos", kur bija pazīstams ar iesauku "Beņa-Antimaidans".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!