Foto: F64
"Parex bankas" pārdošana varētu būt viens no lielākajiem un sarežģītākajiem uzņēmumu pārdošanas darījumiem Baltijas vēsturē, intervijā norāda "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Pircēja atrašana "Parex" biznesam (bankai, fondam un dažiem aktīviem, kas nepieder pie pamatbiznesa) līdz marta beigām ir mazticama, taču līdz vasarai tas ir iespējams, sacīja Melngailis. Viņš arī norādīja, ka būtu vēlams, lai banku un tās nekustamā īpašuma fondu pārņemtu viens pircējs vai korporatīvi radnieciski pircēji.

Līdz šim, kamēr nebija skaidrības, vai "Nomura International" arī turpmāk uzdos meklēt pircējus "Parex" biznesam, ar iespējamiem investoriem Melngailis esot kontaktējies pats, savukārt "Nomura" galvenokārt sniedzis padomus par "Parex" biznesa restrukturizāciju un par Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) piesaisti kā investoru "Parex" pamatkapitālā.

"Parex" vadītājs uzskata, ka interese par finanšu grupas nekustamo īpašumu fondu, kas dibināts, lai turētu atsavinātus īpašumus, varētu būt no riska kapitāla kompānijām un tā sauktajiem nelaimē nonākušo aktīvu fondiem.

No informācijas internetā izriet, ka pēdējos gados dibināts liels skaits šādu fondu, bieži lielu banku vai finanšu grupu paspārnē, ar mērķi lēti nopirkt un ilgtermiņā turēt un pārvaldīt pārsvarā nekustamos īpašumus. Melngailis norāda, ka šādi fondi ir ar mieru turēt īpašumus vismaz piecus gadus un ilgāk, šo fondu investori, savukārt, ir ar mieru gaidīt atdevi pēc tik ilga laika.

Cita interesentu grupa varētu būt Skandināvijas, Vācijas vai Austrijas bankas ar stratēģiju attīstīt biznesu Austrumeiropā un Baltijas reģionā. Šādiem pircējiem varētu interesēt "Parex bankas" bizness ar parastiem klientiem un korporatīvo klientu bizness, kā arī darbs ar bagātām privātpersonām un aktīvu pārvaldība.

Melngailis pieļāva, ka šāda kombinācija varētu interesēt kādai lielai komercbankai, taču ideāli būtu, ja darījumā piedalītos kāda šādas finanšu grupas autonoma aktīvu fonda vai augsta riska investīciju vienība, kas varētu vienā kopējā darījumā nopirkt "Parex" meitasuzņēmumu "Nekustamā īpašuma fonds".

"Parex" vadītājs uzsvēra, ka "Nekustamā īpašuma fonds" nenodarbosies ar atsavinātu mājokļu pārvaldīšanu, jo banka privātpersonu hipotekāro kredītu biznesā maksimāli cenšoties panākt kredītu restrukturizāciju un izvairīties no mājokļu pārņemšanas. Īpašumi tiek pārņemti galvenokārt no ēku un nekustamo īpašumu projektu attīstītājiem, kas vairs nevar nomaksāt saistības bankai.

Kā stāstīja Melngailis, turpmāks solis "Parex" biznesa sadalīšanā, kas aizsākts ar neseno "Nekustamā īpašuma fonda" dibināšanu, būs vismaz daļas ar nekustamā īpašuma projektiem saistīto slikto kredītu pārnešana uz fonda pārvaldību pirms ir nepieciešams parādniekam atsavināt ķīlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!