Foto: DELFI
Līdz pašvaldību vēlēšanām atlikušas nepilnas trīs nedēļas, un Latvijas nacionālie mediji, veidojot publikācijas un spraigas diskusijas, palīdz vēlētājiem izlemt, par kuru politisko spēku 3. jūnijā vērts atdod savu balsi.

Aplūkojot mediju piedāvājumu, redzams, ka lielākā uzmanība veltīta cīņai par Rīgas atslēgām, taču padziļināti aplūkotas tiek arī pārējās Latvijas lielākās pilsētas. Vairāki no medijiem portālam "Delfi" apliecināja, ka ne vienmēr izdevies saņemt atbildes no lielāko pilsētu mēriem.

Datu žurnālistika un mēru testi

Datu žurnālistikas projektu "Apmeklējumametrs", kas piedāvā iepazīties ar to, cik čakli deputāti pašvaldībās apmeklē domju sēdes, piedāvā portāls "Diena.lv". Projektā vien pāris klikšķu attālumā pieejama "Dienas" autoru Sabīnes Bērziņas un Ineses Liepiņas apkopotā informācija par ikvienas Latvijas pašvaldības deputātu. "119 pašvaldības, 1847 deputāti. Par katru no viņiem "Apmeklējumametram" būs, ko teikt," sola medija pārstāvji.

Bērziņa sarunā ar "Delfi" stāsta, ka darbs ar "Apmeklējumametru" ildzis teju piecus mēnešus. "Vienlaikus jau jāstrādā ar ikdienas ziņām, jāsaskaras ar to, ka domes nevēlas atbildēt. Darbs prasīja arī sestdienas un svētdienas," viņa atceras.

"Atbildes no domēm nāca ar konfliktu, bija jādzird, ka esam nopirkti un kādi tur vēl," sacīja Bērziņa, piebilzdama, ka Garkalnes novads uz žurnālistu jautājumiem neatbildēja pat likuma noteiktajā laikā, tāpēc datus par pašvaldības deputātu darbību nācies meklēt pa citiem ceļiem.

Tikmēr "Latvijas Avīze" (LA) piedāvā pārbaudīt mēru paveikto. "Ar pašvaldību vēlēšanu tematiku strādājam jau ilgāku laiku. Iepriekš ir bijušas intervijas ar partiju pārstāvjiem. Šobrīd esam sākuši vērtēt mēra kandidātus lielākajās Latvijas pilsētās – rakstos ir iespēja uzzināt gan to, kas ir galvenais, ko vēlēšanu sarakstu līderi sola pilsētai un iedzīvotājiem ievēlēšanas gadījumā, gan arī to, kā viņu piedāvājumu vērtē eksperti. Pamatā te ir uzsvars uz pilsētām, kur ir asāka politiskā konkurence un šajās vēlēšanās gaidāma intriga," portālam "Delfi" saka avīzes politikas nodaļas vadītājs Māris Antonevičs.

LA būs arī pētījums par "Saskaņas" saimniekošanu Rīgā. "Tā kā šī partija ar saviem satelītiem faktiski ir netraucēti atradusies Rīgā pie varas astoņus gadus, esam veikuši plašu analīzi, kuri no viņu agrākajiem solījumiem ir pildīti, kuri palikuši tikai uz papīra," stāsta Antonevičs.

Ušakovs un Lembergs – grūti sasniedzami

Žurnāla "Ir" galvenā redaktore Nellija Ločmele portālam "Delfi" stāsta, ka pašvaldību vēlēšanām žurnāls parasti pievēršas mēnesi pirms balsojuma. Viņa arī piebilst, ka vēlēšanām veltītais saturs, ņemot vērā šīs norises svarīgumu, tiek publicēts brīvai piekļuvei bez papildu samaksas. Žurnāls publicējis padziļinātu analīzi par Rīgas domes darbu, kā arī, balstoties uz mediju pētnieces Andas Rožukalnes pētījumu, pievērsies pašvaldību informatīvajiem izdevumiem visā Latvijā.

"Turpmākajās nedēļās pievērsīsimies korupcijai Rīgas domē, "Saskaņas" galveno oponentu plāniem un visbeidzot paša Ušakova un Amerika koalīcijas solījumu izpildei un jaunajām idejām. Diemžēl Ušakovs ir atteicies sniegt interviju, tāpēc būs jāmeklē citi radoši veidi kā uzzināt viņa atbildes uz jautājumiem," stāsta Ločmele. "No pārējām pašvaldībām īpaši pievērsīsimies Daugavpilij," stāsta žurnāla redaktore, papildinot, ka žurnālistus interesē, vai "Saskaņa" var iegūt varu otrā lielākajā valsts pilsētā.

Tāpat "Ir" žurnālisti īpaši pievērsīsies Jūrmalas pētīšanai, kurā, kā saka žurnāla redaktore, ir ļoti liela konkurence, augsts korupcijas līmenis, taču vides un attīstības jautājumu konfrontācija interesē cilvēkus arī ārpus pašas kūrortpilsētas.

Pirmsvēlēšanu laika noslēgumā žurnālā būs analītisks materiāls arī par varas maiņas izredzēm pārējās Latvijas pašvaldībās. "Vēlamies aktivizēt gados jaunāko auditoriju, jaunos vēlētājus, tāpēc uzrunāsim viņus ar vēlēšanu saturu sociālajos tīklos – tur būs dažas netradicionālākas lietas paralēli žurnālistiskajam saturam," sola Ločmele.

No 24. marta līdz 1. jūnijam arī portāls "TVNET" veido pašvaldību vēlēšanu video–diskusiju ciklu "Patriotu spēles", uz video intervijām aicinot Latvijas lielo pilsētu mērus un viņu politiskos oponentus. Līdz šim "TVNET" rīkotajās diskusijās piedalījušies Juris Pūce (LA), Jānis Bordāns (JKP), Baiba Broka (NA), Vilnis Ķirsis (V), Gunārs Ansiņš (Liepājas partija), Jānis Vilnītis (LRA), Armands Krauze (ZZS), Andris Ameriks (GKR) un citi.

"Latvijas lielo pilsētu mēru un viņu oponentu atsaucība dalībai "TVNET" rīkotajās video diskusijās ir apsveicama, ko nevar teikt par Ventspili un Rīgu – šo pilsētu mēri acīmredzot ir pārliecināti, ka vienīgajai realitātei ir alternatīvas, tādēļ komunikācija ar vēlētājiem, izmantojot mediju starpniecību, nemaz nav vajadzīga, viņiem dodot priekšroku informācijas nodošanai ar sev tieši vai netieši piederošu "mediju" starpniecību un citu lojālu "mediju" saražotiem slavinošiem materiāliem," portālam "Delfi" skaidro "TVNET" galvenā redaktora vietnieks Toms Ostrovskis.

Tāpat, kā stāsta Ostrovskis, paralēli "Patriotu spēlēm" portāls kopš marta beigām veido publikācijas un pētījumus par Latvijas pilsētām – Daugavpili, Jūrmalu, Ventspili, Rēzekni, Liepāju, Jelgavu un citiem reģionu centriem, pastāstot un parādot lasītājiem ikdienas dzīves reālijas – gan sociālās problēmas, ekonomiskos izaicinājumus, politiskās kaislības, gan sasniegumus pēdējo četru gadu laikā, ar kuriem vietējie iedzīvotāji lepojas.

Par humoru neaizmirst

Lai palīdzētu iedzīvotājiem izdarīt īsto izvēli 3. jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, raidījums "TV3 Ziņas" šonedēļ ir sācis īpašu sižetu sēriju. Savukārt 3. un 4. jūnijā, kā sola medija pārstāvji, būs ziņu speciālizlaidumi.

Tāpat "TV3 Ziņu" žurnālisti aktīvi vēstīšot par vēlēšanu norisi "TV3" feisbuka lapā, kā arī visa ar vēlēšanām saistītā informācija būšot apkopota televīzijas interneta ziņu portālā "Skaties.lv".

"Vēlēšanu dienā gaidāmi divi plašāki ziņu izlaidumi – kā ierasts pulksten 19, kā arī speciālizlaidums pulksten 21.45. Tajos būs skatāmas reportāžas par vēlēšanu norisi visā Latvijā, informācija par vēlētāju aktivitāti un iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē. Tiešraidēs no visas Latvijas žurnālisti vēstīs par noskaņām un tendencēm. Vēlajā ziņu speciālizlaidumā paredzēts atklāt vēlēšanu prognožu rezultātus. Edijs Bošs tos izvērtēs kopā ar politikas ekspertiem, savukārt Arnis Krauze uz sarunu aicinās cilvēkus, kas spēj uz vēlēšanām paskatīties no malas un ar veselīgu humoru," portālam "Delfi" stāsta "MTG TV Latvia" preses pārstāve Agnese Orole.

Tikmēr telekanāla LNT vēlēšanu atspoguļojuma piedāvājums uzvarēja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīkotajā konkursā "Par priekšvēlēšanu raidījumu veidošanu 2017. gadā nacionālajos komerciālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos".

LNT rīta ziņu raidījumā "900 sekundes" tiek rīkotas četras priekšvēlēšanu debates par politisko spēku piedāvājumu Rīgā, katrā raidījumā piedalās divu līdz trīs sarakstu pārstāvji

Pirmās Rīgas debates ēterā bija 16. maijā un 18. maijā, bet nākamie raidījumi plānoti 23. un 25. maijā.

NEPLP rīkotajā konkursā uzvarēja arī "Rīga TV24". Televīzijas piedāvājums paredz veidot deputātu kandidātu diskusiju raidījumus "Par ko balsot?", kuros jau piedalījušies un vēl piedalīsies Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras un Ventspils pilsētu domju deputātu kandidāti.

Kā portālam "Delfi" apstiprināja NEPLP pārstāvji, TV24 un LNT bija vienīgie konkursa dalībnieki.

Tikmēr krievu valodā raidošais "Pirmais Baltijas Kanāls" (PBK) portālam "Delfi" skaidro, ka PBK ēterā visu vēlēšanu dienu un vēlēšanas nakti ir plānoti vairāki ziņu izlaidumi un reportāžas, taču diskusiju raidījumi pirms vēlēšanām nav plānoti.

Latvijā populārie krievu valodā izdotie laikraksti "MK Latvija" un "Segodnja" uz portāla "Delfi" jautājumiem par vēlēšanu atspoguļošanu neatbildēja.

Sabiedriskie mediji apceļo Latviju

Gatavojoties šī gada pašvaldību vēlēšanām, Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienests un sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" uzsāka jaunu projektu "Tautas panorāma". Tā ietvaros LTV Ziņu dienesta žurnālisti līdz 13.maijam ieradās pilnīgi katrā Latvijas novadā un uzklausīja iedzīvotāju viedokli par pašvaldības darbu. Intervijas redzamas šeit.

Tāpat LTV no 17. maija skatītājiem piedāvā raidījumu ciklu "Izvēlies nākotni!". "Sešas priekšvēlēšanu debates ar skatītāju piedalīšanos aptvers visus vēlēšanu apgabalus – Zemgali, Kurzemi, Vidzemi, Latgali un Rīgu," sola LTV pārstāvji.

Katrā vēlēšanu apgabalā par debašu vietu ir izraudzīta pilsēta ar lielāko iedzīvotāju skaitu. Priekšvēlēšanu debates notiks 19. maijā Jelgavā, 24. maijā Daugavpilī, 26. maijā Liepājā un 31.maijā Jūrmalā.

Galvaspilsētai Rīgai ir atvēlētas divas diskusijas – viena jau notika 17.maijā, kā arī vēl viena diskusija ieplānota 2. jūnijā. Debates vērojamas darbdienu vakaros pēc "Panorāmas".

LTV debatēs aicināti piedalīties visu pašvaldību vēlēšanām reģistrēto kandidātu sarakstu pārstāvji ar pirmo vai otro kārtas numuru. Izņēmums – otrās, 2. jūnija debates Rīgā, kurās piedalīsies tikai to partiju līderi – nominētie mēra amata kandidāti, kuri pēc tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS socioloģisko aptauju maija sākumā publicētajiem datiem ierindojas pirmajās septiņās vietās.

Savukārt 3. jūnijā LTV piedāvās vēlēšanu dienas reportāžas ar ziņu speciālizlaidumiem, bet vakarā, tuvojoties vēlēšanu noslēgumam, sāksies "Vēlēšanu nakts" programma ar jaunāko informāciju par iespējamo vēlēšanu iznākumu, balsu skaitīšanu, komentāriem, intervijām, kā arī politisko partiju pārstāvju un politikas ekspertu viesošanos LTV studijā tiešajā ēterā.

"Latvijas Radio 1" un "Latvijas Radio 4" programmās klausītājiem piedāvā pirmsvēlēšanu diskusiju ciklus ar deviņu lielāko Latvijas pilsētu deputātu kandidātu piedalīšanos.

Ar pašvaldību kandidātiem iepazīstinās "Latvijas Radio 1" raidījums "Krustpunktā". Pirmais raidījums diskusiju ciklā tika veltīts Daugavpils pašvaldības deputātu kandidātu debatēm. Diskusijas ar lielāko Latvijas pilsētu pašvaldību kandidātiem turpināsies līdz 29.maijam un noslēgsies īsi pirms vēlēšanām ar divām diskusijām 31. maijā un 2. jūnijā, kad studijā tiks aicināti eksperti.

Tāpat katru pirmdienu un ceturtdienu raidījumā "Īstenības izteiksme" pulksten 12.30 skanēs Ziņu dienesta veidotie ieraksti, kuros pētītas ar vēlēšanām saistītās norises Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Kurzemē, bet no 15. maija rīta programmas "Labrīt!" klausītājiem turpmākās divas nedēļas tiek piedāvāti arī informatīvi klipi ar interesantiem faktiem un datu apkopojumu par dažādām Latvijas pašvaldībām.

Arī "Latvijas Radio 4" ēterā pirmsvēlēšanu diskusijas būs dzirdamas pirmdienās, trešdienās un piektdienās raidījumā "Atklātais jautājums" pulksten 12.10. Desmit raidījumos tiks analizēti un apkopoti kandidātu redzējumi par attīstību un šobrīd esošo situāciju pašvaldībās. "Rīgai tiks veltītas divas diskusijas un vienā no tām īpaši izcelsim jaunos kandidātus vēlēšanu sarakstos," sola radio pārstāvji.

Tāpat atgādinām, ka pirmsvēlēšanu laikam iespējams sekot līdzi arī portālā "Delfi". Pirmsvēlēšanu laikā piedāvājam Jāņa Dombura interviju ciklu ar lielāko pilsētu mēru amata kandidātiem, interaktīvas kartes par situāciju visās Latvijas pašvaldībās, kā arī padziļinātas reportāžas no lielākajām Latvijas pilsētām.

Nākošnedēļ iepazīstināsim lasītājus arī ar to, kā vēlēšanām gatavojas reģionālie mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!