Foto: AP/Scanpix
Mēs neesam mazāk droši kā pārējās NATO dalībvalstis, otrdien LTV "Rīta panorāma" uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš.

NATO ir lielākais spēks un tas ir jāstiprina un jāpieskaņo esošajai situācijai, norādīja Valsts prezidents.

Ar šādu apziņu viņš arī dosies uz Igauniju, kur trešdien gaidāma ASV prezidenta Baraka Obamas vīzīte. Šī vizīte pasaulei demonstrēšot, ka ASV vadošā loma NATO paliek. "Vienlaikus ir jāattīsta Eiropas Savienības iekšienē spējas daudz vairāk. Šī te saskaņošana, lai nerastos nesaskaņotas darbības, ir ļoti būtiska," sacīja Bērziņš.

Šie būs galvenie jautājumi arī gaidāmajā NATO samitā Velsā, kurā runās ne tikai par Ukrainu, bet arī par situāciju Sīrijā un Irākā.

Bērziņš arī ir pārliecināts, ka Ukrainas konfliktam nav cita risinājuma, kā tikai "diplomātiskais no pārējās pasaules puses".

Gatavojoties Tallinā plānotajām Baltijas valstu prezidentu sarunām ar ASV prezidentu Baraku Obamu, kā arī gaidāmajam NATO samitam, Bērziņš otrdienas rītā tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) un aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS).

Amatpersonas bija vienisprātis, ka Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar ASV augstāko amatpersonu tieši pirms NATO samita Apvienotajā Karalistē ir ļoti nozīmīgs fakts, kas ir apliecinājums ASV allaž aktīvajai pozīcijai attiecībā uz stratēģisko partnerību, it īpaši drošības politikas jautājumos.

"Drošība vienmēr ir bijusi un paliek Latvijas - ASV partnerības stūrakmens. Latvija ir paudusi un paudīs atbalstu ASV centieniem un nozīmīgajai rīcībai, konsolidējot stingru starptautisko nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā," atzina Valsts prezidents.

Tāpat amatpersonas bija vienisprātis, ka gaidāmā NATO samita viens no Baltijai nozīmīgākajiem jautājumiem saistīsies ar ASV vadošo lomu, nodrošinot redzamu militāru klātbūtni Baltijas reģionā un tieši Latvijā – uz sauszemes, gaisā un jūrā – tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Militārā klātbūtne tiek definēta kā regulāras militāras mācības sabiedroto spēku rotācijas kārtībā Baltijas reģionā un Polijā, kā arī atsevišķu komandstruktūru izveidošana. Vienlaikus tikšanās ar ASV prezidentu būs iespēja pateikties par viņa ļoti savlaicīgo un spēcīgo atbalsta vēstījumu mūsu reģiona drošībai – Eiropas pastiprinājuma iniciatīvu.

Tāpat tēmas, kas nozīmīgas gaidāmajās sarunās ar ASV prezidentu būs Baltijas - ASV kiberdrošības partnerības jautājums, ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) nolīguma sarunu veicināšana, transatlantiskās saiknes starp Eiropu un ASV enerģētikas jautājumā nostiprināšana, ekonomikas attīstības un labas pārvaldības veicināšana ES Austrumu partnerības valstīs un Centrālāzijā, kas būs galvenā prioritāte Latvijas prezidentūras laikā ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!