Foto: LETA

Gan militāra, gan nemilitāra uzbrukuma gadījumā Latvija pretotos un nepadotos, ceturtdien, sakot uzrunu Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 27. gadadienai, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

"Pirms 27 gadiem mēs spējām atjaunot tos pašus principus un vērtības, ko Latvija pamatos ielika 1918. gada 18. novembrī. Mēs divas reizes laikmetu griežos esam nelokāmi apliecinājuši Latvijas tautas valstsgribu un spēju uzņemties atbildību par valsti, kuras vārds ir Latvijas Republika," sacīja Mūrniece.

"Tas, kas vieno un mobilizē mūsu tautu un liek saglabāt etnisko identitāti cauri gadsimtiem, ir tas viss, ko cilvēkam neviens un nekad nevar atņemt – tēvzemes mīlestība, mūžīgais ceļš uz mājām, senču mantojums un piederības sajūta," viņa sacīja.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka mēs varam būt lepni par to, ka šajos gados esam spējuši īstenot grandiozas pārmaiņas Latvijas tautsaimniecībā, noejot ceļu līdz Eiropas Savienības ekonomiskajā telpā integrētai atvērtai ekonomikai.

Taču šajā ceļā, kā atgādināja Mūrniece, pārdzīvotas arī krīzes un pieļautas kļūdas, par kurām turpinām maksāt. "Tāpēc šodien mūsu vislielākais izaicinājums, pie kura vēl nopietni jāstrādā, ir lielākas drošības sajūtas radīšana cilvēkos par savu nākotni," viņa sacīja.

Mūrniece aicināja politiķus strādāt tā, lai cilvēki varētu uzticēties viņu lēmumiem, lai justu, ka lēmumi pieņemti sabiedrības interesēs. "Valdībai ir īstais brīdis apliecināt sabiedrībai, ka izrāviens būs, mēs zinām, kā to panākt, un ieguvēji būs visi," sacija Saeimas priekšsēdētāja.

Savā uzrunā viņa pauda gandarījumu, ka šis gads valsts ekonomikā iesācies labi, tostarp nozarēs ar augstu pievienoto vērtību: "Tas ir ceļš, kas ejams Latvijai, – gudrās tehnoloģijas, nelieli, bet vērtīgi uzņēmumi, kas spēj savus ražojumus eksportēt. Pieredze liecina – Latvijā radītie produkti ir inovatīvi, konkurētspējīgi un izcili," sacīja Mūrniece.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja, uzrunājot klātesošos, sacīja, ka pasaule patlaban ļoti mainās. "Arī Latvija ir aci pret aci ar 21.gadsimta izaicinājumiem, tostarp Krievijas agresiju Ukrainā un Krimas okupāciju, "Brexit" un Kremļa centieniem vājināt Eiropas vienotību, ietekmēt vēlēšanas Rietumu demokrātijas valstīs, iedzīvotāju migrāciju visā pasaulē, nekonvencionāliem drošības riskiem, netradicionālām politikas veidošanas metodēm un jaunu politikas uztveri."

Runājot par drošību, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijai ir tikai viens vēstījums: "Gan militāra, gan nemilitāra uzbrukuma gadījumā mēs pretosimies un nepadosimies."

Mūrniece pauda gandarījumu, ka teju puse Latvijas iedzīvotāju ir apliecinājuši gatavību ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju, tāpat kā to apliecinājuši mūsu NATO sabiedrotie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!