Pirmdienas lietavām Rīgā nerimstot, applūst arvien vairāk galvaspilsētas ielu un ceļu, kurus iedzīvotājiem jālūko izbrist un izbraukt. Plūdu aculiecinieki portālam "Delfi" atsūtījuši vairākus video, kuros vērojams dabas stihijas radītais haoss Rīgas ielās.

Kristapa Sebra atsūtītajā video (skatīt augstāk) redzams pārplūdis Ganību dambis, pa kuru izbraukt cenšas vairāki autovadītāji. "Pirmo reizi ar mašīnu sajutu viļņus," piedzīvoto apraksta Kristaps. Latvijas Televīzija vēsta, ka īsi pirms pulksten 18 konkrēto krustojumu no ūdens atbrīvojušas divas atsūknēšanas automašīnas, tāpēc krustojums ir atkal izbraucams.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pārstāvis Viktors Zaķis pastāstīja, ka, salīdzinājumā ar situāciju dienas vidū, pirmdien ap pulksten 19 situācija sabiedriskā transporta maršrutos ir uzlabojusies. Ietekmējoties no kopējiem sastrēgumiem ielās, autobusu maršruti šobrīd kavējas vidēji 30 minūtes, trolejbusu - 20 minūtes, bet tramvaju maršruti - vidēji piecas līdz desmit minūtes. Atjaunots arī ierastais 2. autobusa maršruts Ganību dambja rajonā. Šis maršruts lielā ūdens daudzuma dēļ uz laiku bija mainīts.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" sanitārtehniķiem, jumiķiem un citiem speciālistiem pirmdien noteikts pagarinātais darbalaiks līdz pat pusnaktij, lai uzņēmums savlaicīgi spētu reaģēt uz avārijas situācijām un nepieciešamības gadījumā novērstu lietavu radītās sekas.

Kā portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domes Satiksmes departamentā, šobrīd visā Rīgā uz kritiskajām vietām lietus ūdens savākšanai nosūtītas 12 ūdens atsūknēšanas automašīnas. Zināms, ka visvairāk plūdi skāruši Čiekurkalnu, Ganību dambi un Bolderāju.

"Jāsaprot, ka ar tik spēcīgu lietavu radītiem plūdiem Rīgā, kad lijis visu nakti un arī dienā, ir gluži tāpat kā ar izlietnē izlietu spaini. Ūdens uzreiz nenovadās. Sistēma lietus ūdeni būs uzņēmusi apmēram divas stundas pēc tam, kad lietus mitējies," skaidroja RD Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Satiksmes departaments aicina autovadītājus, kuri saskaras ar dziļām peļķēm galvaspilsētas ielās, ziņot Satiksmes vadības centram pa tālruni 8000 3600, lai uzturētāji varētu nosūtīt atsūknēšanas automašīnas.

Rīgas domes Satiksmes departamentā radušos situāciju skaidro ar to, ka lietus ūdeņu novadīšanas sistēmas tik īsā laikā nespēj uzņemt tik lielu daudzumu ūdens. Sistēmas darbību palēninot arī tur sakritušās lapas.

"Delfi" lasītājs Jānis atsūtījis video, kurā iemūžinājis plūdus Vesetas ielā. Video redzams, kā no pārplūdušas lietus noteku akas veļas laukā ūdens. Filmēts ap pulksten 11.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pirmdienas priekšpusdienā nokrišņu daudzums galvaspilsētā pārsniedzis 20 milimetru, un tik stiprs lietus Rīgā ir pirmo reizi šajā gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tuvākajās stundās Rīgā turpināsies lietavas, un līdz vakaram nokrišņu daudzums varētu sasniegt 45 milimetrus, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziemeļu, ziemeļaustrumu vēja ātrums brāzmās galvaspilsētā pastiprinājies līdz 12 metriem sekundē centrā un 14 metriem sekundē pilsētas ziemeļu daļā. Vakarā, kad vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, iespējamas brāzmas līdz pat 20-22 metriem sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!