Foto: Valsts kanceleja
Valdība otrdien lems par vairāku Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdības rīcības plāna pasākumu termiņu pagarināšanu. Būtiskākās izmaiņas attiecas uz rīcības plāna pasākumu izpildes termiņiem veselības aprūpes un izglītības un zinātnes jomās.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 11. oktobrī valdība vienojās par tālāku veselības aprūpes finansēšanas modeļa ieviešanu, kas paredz valsts nodrošinātu obligātu universālo veselības apdrošināšanu, šim nolūkam paredzot arī Veselības ministrijas (VM) budžeta pieaugumu.

Līdz ar to, kā norādīts Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumu anotācija, ir nepieciešams precizēt atsevišķus VM rīcības plāna pasākumu izpildes termiņus, "lai nodrošinātu, ka veselības nozares reformas ietvaros paredzētie pasākumi ir savstarpēji saskaņoti, plānveidīgi, kā arī vispusīgi izvērtēti".

Savukārt ar Izglītības un zinātnes ministriju, kura turpina izglītības sistēmas reformas, panākta vienošanās par turpmāko rīcību un sasniedzamajiem mērķiem skolu tīkla organizācijā, kā arī izglītības kvalitātes paaugstināšanā, attiecīgi precizējot rīcības plāna pasākumu izpildes termiņus.

Piemēram, paredzēts, ka ilgtspējīgs skolu tīkls, kur transporta maršruta tīkls tiek salāgots ar skolām, tiks ieviests līdz nākamā gada marta beigām, nevis kā bija plānots – līdz šī gada augusta beigām. Atbilstoši Kučinska un ministru sarunās nolemtajam precizēti arī divu Satiksmes ministrijas un viena Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas (TM) rīcības plāna pasākumu izpildes termiņi.

Piemēram, līdz augusta beigām bija plānots reformēt esošo nepilngadīgo kriminālatbildību, paredzot, ka nepilngadīgai personai kriminālsods tiek piemērots tikai izņēmuma gadījumos. Šī pasākuma ieviešanas termiņš pagarināts līdz nākamā gada septembrim.

Ziņots, ka Kučinska valdības rīcības plānu MK apstiprināja 26. aprīlī.

Kučinskis sēdē norādīja, ka valdības rīcībā plānā nav iekļautas lietas, kuras nebūtu reāli īstenojamas, bet reformas Latvijā tiks īstenotas, vispirms izstrādājot pašu reformu un tikai pēc tam piešķirot finansējumu.

Kopumā rīcības plānā apkopoti teju 290 darbi, ko Kučinska valdība apņēmusies paveikt. Valdības rīcības plāns paredz konkrētus darbus, to izpildes termiņus, kā arī prioritārās nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!