Foto: DELFI
Izpildot nesen spēkā stājušās izmaiņas likumos, kas liek valsts iestādēm katru mēnesi publiskot darbinieku atalgojumu, ministrijas savās mājas lapās publicējušas sarakstus par to personāla jūnijā saņemtajām algām.

Valsts iestāžu mājas lapās norādītais atalgojums atbilst tam, ko amatpersona saņem "uz rokas", un šajā summā iekļauta gan alga, gan visas piemaksas. Savukārt valsts amatpersonu deklarācijā amatpersonas uzrāda visus savus bruto ienākumus par gadu kopumā.

Valsts kanceleja

Valsts kancelejā (VK), no kuras līdzekļiem maksā algas arī ministriem, jūnijā visdāsnāk atalgoti bija trīs Juridiskā departamenta juriskonsulti: divi saņēma apmēram 2185 latus katrs, bet viena – 2170 latus. Šajā summā gan ņemts vērā arī izmaksātais atalgojums par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, norāda VK. Vairāk par 1000 latiem bez ministriem VK saņem arī vairāki citi Juridiskā departamenta darbinieki: direktore, viņas vietniece un vairāki juriskonsulti. Tāpat ar četriem cipariem rakstāms arī pašas VK direktores Guntas Veismanes, viņas vietnieču Baibas Pētersones un Elitas Dreimanes, kā arī Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītājas vietnieces atalgojums.

Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijā (AM) jūnijā vislielāko atalgojumu saņēma Centrālās grāmatvedības nodaļas vadītāja Valentīna Rinkeviča - 2944 latus. Vislielākās algas bija valsts sekretāram Jānim Sārtam (1229 lati) un politiskajam direktoram Jānim Garisonam – 1182 lati. Virs tūkstoš latiem jūnijā saņēma arī valsts sekretāra vietnieces Inga Puikevica-Puikevska, Ilona Dreģe un Everita Palma-Jansone, kā arī izpildsekretārs Raimonds Graube, kas šobrīd ir Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Ārlietu ministrija

Ārlietu ministrijā virs tūkstoš latiem jūnijā saņēma 56 personas, to skaitā ir vairāki vēstnieki. Vislielāko atalgojumu jūnijā saņēma ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Francijā un LR pastāvīgais pārstāvis UNESCO Jānis Kārkliņš – 2191 latu, bet valsts sekretāra vietnieks un politiskais direktors Andris Razāns – 2004 latus. Pats valsts sekretārs Andris Teikmanis ar 1444 latiem jūnijā ir vien trīspadsmitā dāsnāk atalgotā ministrijas amatpersona.

Ekonomikas ministrija

Ekonomikas ministrijā (EM) jūnijā visdāsnāk atalgota bija Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece, kas saņēma 1786 latus. Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktora vietniece Gunta Piņķe saņēma 1309 latus, bet valsts sekretāra vietniece un Ārējo ekonomisko attiecību departamenta direktore Zaiga Liepiņa - 1257 latus. Ceturtais atalgotākais ar 1133 latiem bija EM valsts sekretārs Juris Pūce. Viņa vietnieki Gatis Ābele un Andris Liepiņš saņēma attiecīgi 1129 un 1091 latus. Kā pēdējam ar četriem cipariem jūnijā rakstāms kāda Enerģijas tirgu nodaļas vecākā referenta atalgojums – 1010 lati.

Iekšlietu ministrija

Iekšlietu ministrijā (IeM) vislabāk atalgotā jūnijā bija valsts sekretāre Ilze Pētersone, kas saņēma 1163 latus, un viņas vietnieki Viktors Elksnis (1096) un Ingūna Aire (1096). Ceturtais atalgotākais jūnijā bija Nozares politikas departamenta direktors Dmitrijs Trofimovs, kurš saņēma 948 latus.

Izglītības un zinātnes ministrija

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) jūnijā visvairāk saņēma valsts sekretāra vietnieces Lauma Sīka – 1080 latus – un Kristīne Vāgnere – 1071 latus. Pats valsts sekretārs Mareks Gruškevics bija trešā atalgotākā IZM amatpersona un pirmā zem 1000 latu sliekšņa – viņš saņēma 964 latus.

Kultūras ministrija

Kultūras ministrijā (KM) visvairāk saņēma nozares padomniece LR Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā Jolanta Miķelsone – 2532 latus. Mājaslapā gan norādīts, ka tā ir alga kopā ar normatīvajos aktos noteiktajiem pabalstiem. 1251 latu saņēma Iekšējā audita nodaļas vadītāja Zaiga Eglīte, bet 1197 latus – valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.

Labklājības ministrija

Labklājības ministrijā (LM) visvairāk jūnijā saņēma Sociālo pakalpojumu ieviešanas nodaļas vadītāja Dzintra Mihailova - 1263 latus. LM valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs jūnijā saņēma 1101 latu, viņa vietniece Lauma Grafa – 1085 latus, bet vietnieks Ingus Alliks – 1082 latus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) jūnijā vislielāko atalgojumu –– 1547 latus – saņēma Juridiskā departamenta vecākais konsultants Arvīds Pīlēģis. Valsts sekretāres vietnieks pašvaldību pārraudzības jautājumos Artis Stucka saņēma1470 latus, bet RAPLM Nacionālo un ārvalstu atbalsta instrumentu nodaļas vadītāja Solvita Ciganska - 1187 latus. Ceturtā atalgotākā RAPLM amatpersona jūlijā bija valsts sekretāre Laimdota Straujuma ar 1163 latiem. Virs 1000 latiem saņēma arī Attīstības instrumentu departamenta direktore Arina Andreičika (1052) un valsts sekretāres vietnieks Andris Kužnieks (1013).

Satiksmes ministrija

Satiksmes ministrijā (SM) labāk atalgotā jūnijā bija Tranzīta politikas departamenta specializētais atašejs, nozares atašejs Maskavā Lolita Ivolgina, kas saņēma 2215 latus. Kā norāda SM, tai skaitā ir iekļauts arī algas pabalsts par dienestu ārvalstīs. Tas attiecas arī uz Eiropas Savienības (ES) lietu koordinācijas nodaļas specializētajiem atašejiem Ģirtu Bramanu (1915), Andri Gavaru (1852 ) un Elīnu Volksoni (1803). 1356 latus jūnijā saņēma Tranzīta politikas departamenta direktors Andris Maldups.

SM valsts sekretārs Anrijs Matīss jūnijā saņēma 1229 latus, viņa vietnieki Džineta Innusa un Uldis Reimanis saņēma 1096 latus katrs, bet Aivita Ļubļina-Goldmane – 1079 latus. 1089 latus saņēma arī Valsts kapitāla daļu pārvaldes un publisko līgumu nodaļas vadītāja Inguna Strautmane.

Tieslietu ministrija

Tieslietu ministrijā (TM) vairāk par tūkstoti latu jūnijā saņēma 14 amatpersonas. Vislielākais atalgojums bija valsts sekretāra vietniecei Lailai Medinai, kas saņēma 2437 latus. Krimināltiesību departamenta direktore Indra Gratkovska jūnijā saņēma 1780 latus, bet Budžeta departamenta direktore Elita Ramute – 1735 latus. Valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis ar 1180 latiem ierindojās vien astotajā vietā pēc ministrijas izmaksātā atalgojuma jūnijā.

Veselības ministrija

Veselības ministrijā (VM) vairāk nekā 1000 latus jūnijā saņēma 9 personas. Visvairāk samaksāts Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības nodaļas specializētajam atašejam Briselē Pēterim Ancānam, kurš saņēma 1888 latus. Šīs pašas nodaļas vadītāja vietniece Līga Šerna jūnijā saņēma 1303 latus, bet Administratīvi juridiskā departamenta direktore Karina Zālīte – 1201 latu. Valsts sekretārs Rinalds Muciņš jūnijā bija ceturtā atalgotākā amatpersona un saņēma 1163 latus.

Vides ministrija

Vides ministrijā (VidM) visdāsnāko atalgojumu jūnijā saņēma valsts sekretārs Guntis Puķītis – 1193 latus. No VidM darbiniekiem vēl tikai viņa vietniekiem – Vijai Gēmei ar 1081 latu un Andrim Eglājam ar 1080 latiem – atalgojums jūnijā pārsniedza tūkstoti.

Zemkopības ministrija

Zemkopības ministrijā (ZM) vairāk par 1000 latiem jūnijā saņēma 13 amatpersonas, un valsts sekretāre Dace Lucaua ar 1163 latiem bija septītā atalgotākā. Visvairāk naudas no ZM jūnijā saņēma Juridiskā departamenta direktore Sintija Dumbrovska – 2010 latus. 1435 latus saņēma Personāla nodaļas vadītāja Edīte Meijere, 1360 latus – Meža apsaimniekošanas un medību nodaļas vadītājs Valdis Līdaka, bet 1250 latus – Lauksaimniecības departamenta direktore Ilga Līdaka.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija (FM) algu sarakstu kā pirmā publiskoja jau ceturtdien. Tas liecina, ka lielāko atalgojumu FM saņem ES institūcijās strādājošie nozares padomnieki - Mihails Kozlovs jūnijā saņēmis 2643,27 latus, Edīte Bērziņa - 2543,74 latus, Daina Ispodkina - 1838,43 latus, bet Edīte Dzalbe - 1838,43 latus.

Finanšu ministrijas vadības atalgojums nedaudz pārsniedz 1000 latus – valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis jūnijā saņēmis 1163,98 latus, viņa vietniece Baiba Bāne - 1311,13 latus, Aleksandrs Antonovs - 1096,86 latus, bet Andžs Ūbelis - 1080,48 latus. Virs 1000 latiem Finanšu ministrijā saņem arī vairāki departamentu direktori un viņu vietnieki, administrācijas vadītājs un kāds vecākais eksperts.

Jau vēstīts, ka Saeima maija vidū galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, atbalstot tajā deputāta Kārļa Šadurska (PS) priekšlikumu internetā katru mēnesi publiskot valsts amatpersonu atalgojumus ar vārdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!