Foto: DELFI
Liela daļa no ministriju un citu valdības institūciju iesniegtajiem 148 priekšlikumiem Latvijas sabiedrības saliedētības veicināšanai paredz būtisku masu mediju iesaisti.

Kultūras ministrija (KM) piedāvā informatīva un izklaidējoša rakstura programmu veidošanu vairākās valodās ar subtitru un surdotulkojumu palīdzību, kā arī izveidot mazākumtautībām, imigrantiem un latviešiem ārzemēs domātus raidījumus, piesaistot dažādu tautību žurnālistus.

Piedāvāts palielināt "Radio Naba" apraides jaudu, kā arī sniegt atbalstu Latgales reģionālajai televīzijai ziņu raidījumu titrēšanai, bet sadarbībā ar Latvijas Radio 4 piedāvāta raidījumu veidošana par Latgales reģionu, aktualitātēm un cilvēkiem. Piedāvāts arī veidot diskusiju raidījums reizi mēnesī par Latvijai aktuāliem tematiem.

KM piedāvā veikt pētījumu par iespējām pierobežā, īpaši Latgalē, uztvert un skatīties Latvijas nacionālos TV kanālus, kā arī nostiprināt Latvijas Radio 4.kanāla personālu un visu reģionu nosedzošas apraides atjaunošanu Latgalē, paplašinot apraides tīklu. Tam būtu nepieciešami 15 000 latu.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) rosina Latvijas Radio programmas LR1 ziņu kapacitātes paaugstināšanu ar ārštata korespondentu piesaisti valstīs, kur šobrīd visvairāk strādā Latvijas iedzīvotāji un papildu iknedēļas 30 minūšu raidījuma veidošanu par tautiešiem ārzemēs. Tas prasītu papildus 15 000 latu.

Piedāvāts, ka Latvijas Televīzijas programmā LTV7 tiktu nodrošināta Latvijas valstij nozīmīgu notikumu un svētku pasākumu translācija ar sinhrono tulkojumu krievu valodā, bet Latvijas Radio programmā LR1 būtu iknedēļas raidījums par Latgali un latgaliešu kultūru.

NEPLP arī piedāvā sabiedrisko mediju vienota ziņu portāla izveidi latviešu un krievu valodā, kas izmaksātu 130 000 latu. Savukārt Latvijas Televīzijas programmas LTV7 ietvaros varētu tikt veidots raidījums krievu valodā - žurnālistu un attiecīgās jomas pārstāvju iknedēļas diskusija par kādu nedēļas aktualitāti.

Piedāvāts arī sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu nodot reģionālajiem un vietējiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kas prasītu 50 000 latu. Savukārt Latvijas Televīzijas programmas LTV7 ietvaros varētu tikt veidots nedēļas notikumu apskats krievu valodā. Latvijas Radio programmas "Klasika", kuras klausītāju lokā ir 25% mazākumtautību iedzīvotāju, apraides zonu būtu jāpalielina Alūksnē. Tas izmaksātu 27 000 latu.

Piedāvāta arī reģionālo ziņu apjoma iepirkuma palielināšana LTV1 raidījumam "Šodien Latvijā" vajadzībām, kas prasītu 80 000 latu, kā arī jaunas TV programmas veidošana "LTV Pasaule" ar Rietumeiropas aptveramību, kam būtu nepieciešams 1,5 miljoni latu.

Valsts kanceleja piedāvā veidot stāstus, tostarp foto un video, un arī vides reklāmā, izceļot pozitīvus piemērus par latviešu un cittautiešu mierīgu un cieņpilnu līdzās pastāvēšanu, kā arī rīkot dažādas tematiskas izstādes un pasākumus valstiskuma apziņas celšanai. Tāpat piedāvāts organizēt Ministru prezidenta viesošanos mazākumtautību skolā 1.septembrī un izglītības sistēmā svarīgos notikumos.

Starp piedāvājumiem ir arī dokumentālo filmu demonstrēšana un atklātu diskusiju rīkošana par Latvijas okupāciju pamatskolās un vidusskolās, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja izbraukuma nodarbības, skolēniem rādīt filmas par sabiedrības integrācijas un pilsoniskās līdzdalības tēmām. Tāpat piedāvāti dažādi pētījumi, kultūras aktivitātes un pasākumi, izglītojoši projekti, brīvprātīgās iniciatīvas u.c.

Hau ziņoja, ka aprīļa vidū valdība varētu lemt par konkrētiem pasākumiem Latvijas sabiedrības saliedētības veicināšanai, otrdien žurnālistiem apliecināja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Pēc referenduma par otru valsts valodu Dombrovskis visām institūcijām uzdeva sagatavot konkrētus priekšlikumus sabiedrības saliedēšanai, un kopumā esot saņemti 148 priekšlikumi, no kuriem ap 30 jau tiekot īstenoti. Pārresoru koordinācijas centrs šos priekšlikumus ir apkopojis, un ministrijas tagad izvēlēšoties prioritāros, par kuriem arī lems valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!